Közelítőleg húszezer embert és tízezer járművet ellenőriztek az olasz–szlovén határon

MH/MTI
2023. november 2. csütörtök. 20:29

Az olasz belügyi tárcavezető a közös sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a határellenőrzés visszaállítása egyik országnak sem volt a kedvére. „Szükséges volt, ahogyan erre az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanását követő biztonsági elemzések rámutattak” – hangoztatta Matteo Piantedosi.

Bejelentette, hogy az eredetileg 10 napra szóló ellenőrzést további húsz nappal meghosszabbították, november 19-ig.

A határellenőrzés kezdete óta tíz embert vettek őrizetbe emberkereskedelem és illegális migráció elősegítése címén, további harmincötöt pedig más bűncselekményért, háromszáz külföldit pedig visszaküldtek a határról. Úgy vélte, az ellenőrzés nem okozott fennakadást a személyek és áruk mozgásában.

Matteo Piantedosi hangsúlyozta, szlovén kollegájával, Bostjan Poklukarral és a horvát belügyminiszterrel, Davor Bozinoviccsal megállapodtak abban, hogy tovább erősítik a hatósági együttműködést. A kezdeményezések között szerepel a közös határrendészeti járőrözés, amelyet az utóbbi években már néhány alkalommal próbaidőre bevezettek a belső határokon, vagyis az országok közötti szakaszokon.

Az olasz belügyminiszter célnak nevezte, hogy a járőregységek állandóvá váljanak, és a külső határokon szolgáljanak, vagyis a közös ellenőrzés Horvátországnak a nem uniós államokkal közös határain kezdődjön.

Olaszország, Szlovénia és Horvátország belügyminisztere a trieszti prefektúra épületében egyeztetett egymással. A találkozón részt vettek a helyi hatóságok és Friuli-Venezia Giulia tartomány képviselői.

Matteo Piantedosi hangoztatta, hogy a nemzetbiztonsági hatóságok már a Hamász terrorszervezet október 7-i izraeli támadását követő órákban javasolták biztonsági intézkedések meghozatalát. Az ország egész területén megerősítették a kiemelt helyszínek, épületek, intézmények védelmét. Legutóbb a vasútállomásoknál erősítették meg a katonai védelmet – közölte

Az olasz belügyminiszter hangsúlyozta, hogy év eleje óta közel négyezer személyt utasítottak ki az országból, idén vagy korábban érkezett bevándorlókat, akiket nemzetbiztonsági szempontból veszélyesnek ítéltek meg. Számuk 15 százalékkal magasabb a múlt év hasonló időszakáénál.

Elolvasom a cikket