Orosz védelmi tárca: kilenc ukrán drónt fogtak el Enerhodarnál

MH/MTI
2023. november 2. csütörtök. 22:36

„A kijevi rezsim folytatja a provokációkat, hogy ember okozta katasztrófával fenyegesse a zaporizzsjai atomerőművet és megzavarja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) munkatársainak váltását a zaporizzsjai atomerőműben” – közölte a tárca.

A NAÜ szakembereinek új csoportja csütörtökön váltotta fel az atomerőműben eddig dolgozó megfigyelőcsoportot. A zaporizzsjai atomerőmű Európa legnagyobb ilyen létesítménye, hat VVER-1000-es reaktorblokkja van.
Az erőmű tavaly szeptember 11. óta nem termel áramot. A NAÜ szakemberei 2022. szeptember 1. óta teljesítenek szolgálatot az atomerőműben, rendszeres váltásban. Az előző rotáció október 3-án történt.

Az orosz védelmi minisztérium hadijelentése szerint az orosz légvédelem a nap folyamán négy Storm Shadow manőverező robotrepülőgépet, három Neptun hajóelhárító-rakétát, HIMARS sorozatvetők nyolc rakétáját és 31 drónt lőtt le.

Az orosz védelmi tárcának az elmúlt napra vonatkozó összesítése szerint orosz erők három ukrajnai frontszakaszon öt rohamot vertek vissza, amelyekben mintegy 470 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

A tájékoztatás a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy vezetésipontot, egy drónirányító központot, egy lőszerraktárt, egy Szu-7-es repülőgépet, kilenc harckocsit – köztük nyolcat a donyecki régió déli részén -, hat páncélozott harcjárművet, kilenc gyalogsági harcjárművet – köztük nyolc Bradleyt a donyecki frontszakaszon – négy lengyel Krab önjáró, valamint egy M777-es és két FH70-es tarackot.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy a konfliktus, ellentétben az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij véleményével, nem jutott holtpontra.
„Oroszország következetesen folytatja a különleges katonai műveletet” – jelentette ki Peszkov Zaluzsnijnak a The Economist című hetilapban megjelent cikkére reagálva.

„A kijevi rezsimnek már régen fel kellett volna ismernie, hogy még beszélni is abszurdum arról, hogy a harctéren (.) bármilyen kilátása lenne a győzelemre” – tette hozzá.

Elolvasom a cikket