A cancel culture elérte a madárvilágot – a PC irányelveinek megfelelően több tucat madár kap majd új nevet

A társaság közleménye szerint, a névváltoztatás elsősorban azt a 70-80 fajt fogja érinteni az Egyesült Államokban és Kanadában, amelyek nevüket emberek után kapták, vagy bizonyos szempontból sértőnek találták azokat.

Ez azt jelenti, hogy például Anna-kolibri, akit egy olasz hercegnőről neveztek el, illetve a Lewis fakopáncs neve, akit az felfedező Meriwether Lewisről neveztek el, megváltozik – írták.

A társaság különös figyelmet szentel azoknak a madaraknak, amelyek neve történelmi igazságtalansághoz kötődik. Ilyen például a Cédruslombjáró, amely a tudományos nevét John Kirk Townsendről kapta, aki az 1800-as években az őslakosok sírjait fosztotta ki. A lap szerint nem ez az első ilyen erőfeszítés: 2020-ban a társaság már megváltoztatta egy madár nevét, amely korábban egy konföderációs hadsereg tábornokára, John P. McCownra utalt – számolt be a lap.

– Egy névben van hatalom, és néhány angol madár név kapcsolódik a múlthoz, ez pedig ma is kizáró és káros lehet. Szükségünk van egy sokkal befogadóbb és vonzóbb tudományos folyamatra, amely a madarak egyedi jellemzőire és szépségére összpontosítja a figyelmet – érvelt a madárneves cancel culture mellett az ornitológiai társaság elnöke, Colleen Handel.

Elolvasom a cikket