Egy luxusautó árát kereste meg egy amerikai horgász inváziós halak fogásával

Az oregoni horgász a kezdeményezés idei fődíjával lett gazdagabb, ami átszámítva körülbelül 39 millió forintnak felel meg. Ehhez a szorgalmas pecásnak igazoltan 10 755 northern pikeminnow fajú, azaz északi pikkelysömörös halat kellett kiemelnie Oregon vizeiből az idén májustól szeptemberig tartó időszakban.

A második helyezett 9 786 halat fogott ki ebből a nem kívánatos ragadozóhalból, ez is tekintélyes summát, 99 110 dollárt ért. A halak után sávos rendszerben, de darabszám után fizetnek a horgászoknak a program keretében – írja a Yahoo és a Fox News alapján az Origó.

A kezdeményezés keretében folyó verseny minden évben nagyon népszerű a horgászok és a halászok körében, idén 11 954-en, összesen 156 505 kártékony haltól szabadították meg Oregon állam vizeit.

Bizonyos halak ellen azért indul minden évben vízi hajtóvadászat, mert ragadozóként komoly pusztítást végeznek a kereskedelmi szempontból értékes lazacok állományában.

Oregon állam illetékes hivatalában ugyanakkor elmondták, az akciót nem adott halfajok ellen indítják, hanem azt szeretnék biztosítani azzal, hogy a lazacok kellő számú fiatal egyede érhesse el a tengert.

Nem Oregon az egyetlen amerikai állam, ahol vérdíjat tűztek ki halakra. Floridában 50 dollárt is fizetnek a kobiahal egyediért, a kutatók ugyanis azt szeretnék tisztázni, ívik-e a hal az állam partjainál, és ha igen, mely részein.

Magyarországon – igazi kicsiben –, de láthattunk hasonló kezdeményezést: a nyáron Dombórváron ötszáz forintot ígértek minden vízből kiemelt törpeharcsarajért.

Elolvasom a cikket