Ez a két fikarcnyi szó minden nyelven ugyanazt jelenti, kitalálod mik ezek?

Egy nemrégiben végzett tanulmányon dolgozó tudósokat azonban sokkal jobban érdekelte, hogy mi a közös bennünk, mint az, ami megkülönböztet bennünket. Felfedeztek két kis szót, amelyek általánosan jelen vannak az emberi nyelvben: ez a két szó pedig az „ez” és „az”.

Azt akartuk kideríteni, hogy a nyelvek széles skálájában hogyan használják a legrégebbi rögzített szavakat, a térbeli demonstratív kifejezéseket, például „ezt” vagy „azt” – magyarázta Kenny Coventry professzor, a kutatás vezetője.

Bár az „ez” és „az” tényleges szavak írásmódjukban és kiejtésükben vadul eltérnek egymástól, Coventry és munkatársai azt akarták kideríteni, hogy megmarad-e a mögöttük rejlő jelentés. Ennek érdekében a 45 kutatóból álló csapat a világ minden tájáról 29 különböző nyelvjárásból csaknem ezer embert toborozott. A különböző nyelvi családok skáláját próbálták bevezetni, beleértve az angoltól, olasztól a norvégtól a vietnamiig.

A kutatásban résztvevőknek nem mondták el, hogy az általuk használt szavak lesznek a kutatás középpontjában. Magyarul általában az „ez” szócskát használjuk olyan tárgyak leírására, amelyek fizikailag elérhetőek, és az „az”, amikor távolabbi tárgyakra mutatunk. Azonban nem volt világos, hogy ez a térbeli elválasztás azonos-e a különböző és nem rokon nyelveknél – írja az Ifl Science.

A részvevők egy asztalnál helyezkedtek el, és különféle színű és formájú tárgyak sorát mutatták be nekik. A csapat gondoskodott arról, hogy az egyes nyelvek esetében a felhasznált objektumok nyelvileg egyértelműen megkülönböztethető színűek legyenek, és az alakzatok nevei azonos neműek legyenek az olyan nemű nyelvek esetében, mint a német. A tárgyakat különböző távolságra mozgatták: egyszer úgy, hogy könnyen elérhető legyen, majd úgy, hogy elzárták a részvevők elől. Minden alkalommal, amikor a tárgyat elhelyezték, a részvevőt arra kérték, hogy írja le a saját nyelvén a tárgy színét, a nevét és – ami a legfontosabb – egy térbeli demonstráció, például „Ez a sárga háromszög”.

Amikor az adatokat összegyűjtötték és statisztikailag elemezték, az eredmény egyértelmű volt.

Azt találtuk, hogy az általunk tesztelt összes nyelven létezik egy szó a beszélő által elérhető tárgyakra, például az „ez” vagy „this” angolul, és egy szó az el nem érhető tárgyakra: „az” vagy „that”. Ez a megkülönböztetés megmagyarázhatja a demonstratívok mint nyelvi formák korai evolúciós eredetét – magyarázta Coventry professzor.

Elolvasom a cikket