A dolog kulcsa a vaszabi 6-metilszulfinil-hexil-izotiocianát (6-MSITC) nevű összetevője, ami egy olyan bioaktív vegyület, amelyet korábban is összefüggésbe hoztak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal, és amelyek lassítják a sejtek károsodását és védik azokat.
A Nutrients folyóiratban publikált tanulmány azért megjegyzi: bár néhány vizsgálat kimutatta, hogy a 6-MSITC jótékony hatással van a kognitív képességekre, ám ezt még nem vizsgálták azoknál az idősebb felnőtteknél, akiket a kognitív hanyatlás és a kapcsolódó problémák – mint például a demencia – leginkább veszélyeztetnek.
Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az antioxidánsok és a gyulladáscsökkentők fontos szerepet játszanak az idősebb felnőttek kognitív egészségében – mutattak rá a kutatók a ScienceAlert online tudományos portálnak – Ezért a 6-MSITC várhatóan pozitív hatással lesz az idősebb felnőttek kognitív teljesítményére is.
A kutatócsoport 72, 60 év feletti felnőtt bevonásával végzett egy tizenkettő héten át tartó vizsgálatot. A résztvevőket véletlenszerűen osztották két csoportra: az elsőbe kerülő önkéntesek naponta egyszer vaszabi tablettát kaptak, míg a második csoport tagjai placebot szedtek.
Az agy hippokampusz részét érintheti
A kísérlet végén a vaszabi tablettát fogyasztó résztvevők szignifikánsan jobb teljesítményt mutattak az epizodikus memóriájuk használatában (a múlt eseményeinek felidézése) és a munkamemóriájukban (az információk ideiglenes megőrzése), miután elvégeztek egy sor kognitív tesztet
A szakemberek nem találtak azonban jelentős különbségeket a kognitív teljesítmény más területein, beleértve az érvelést, a figyelmet és a feldolgozási sebességet.
A kutatócsoport ezért úgy véli, hogy a vaszabi, illetve a 6-MSITC különösen az agy hippokampusz részét érintheti, amely különösen a memóriafunkciók működéséhez fontos.
Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a tizenkettő hetes 6-MSITC-bevitel szelektíven javítja a munka- és epizodikus memóriafunkciókat egészséges idősebb felnőtteknél – írják a kutatók, akik most részletesebben szeretnék megvizsgálni azt is, hogy mi történhet biológiai és molekuláris szinten.
Ebben a konkrét vizsgálatban most nem mértek antioxidáns vagy gyulladáscsökkentő biomarkereket, így csak feltételezni lehet a vaszabi hatását és azt, hogy miért fejti ki ezt.
A tanulmány azonban még ezekkel a korlátozásokkal együtt is egyértelmű kapcsolatot mutat a 6-MSITC-Tartalmú vaszabi és a jobb memóriafunkciók között.
A tudósok szerint az egészséges agy időskori „karbantartásához” egy egyszerű és viszonylag könnyen követhető stratégia lehet az, ha olyan ételeket választunk, amelyek különösen jót tesznek nekünk, és elkerüljük azokat, amelyek nem.