Ez a rendkívül csípős fűszer növeli az idősek kognitív képességeit

A dolog kulcsa a vaszabi 6-metilszulfinil-hexil-izotiocianát (6-MSITC) nevű összetevője, ami egy olyan bioaktív vegyület, amelyet korábban is összefüggésbe hoztak antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal, és amelyek lassítják a sejtek károsodását és védik azokat.

A Nutrients folyóiratban publikált tanulmány azért megjegyzi: bár néhány vizsgálat kimutatta, hogy a 6-MSITC jótékony hatással van a kognitív képességekre, ám ezt még nem vizsgálták azoknál az idősebb felnőtteknél, akiket a kognitív hanyatlás és a kapcsolódó problémák – mint például a demencia – leginkább veszélyeztetnek.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az antioxidánsok és a gyulladáscsökkentők fontos szerepet játszanak az idősebb felnőttek kognitív egészségében – mutattak rá a kutatók a ScienceAlert online tudományos portálnak – Ezért a 6-MSITC várhatóan pozitív hatással lesz az idősebb felnőttek kognitív teljesítményére is.

A kutatócsoport 72, 60 év feletti felnőtt bevonásával végzett egy tizenkettő héten át tartó vizsgálatot. A résztvevőket véletlenszerűen osztották két csoportra: az elsőbe kerülő önkéntesek naponta egyszer vaszabi tablettát kaptak, míg a második csoport tagjai placebot szedtek.

Az agy hippokampusz részét érintheti

A kísérlet végén a vaszabi tablettát fogyasztó résztvevők szignifikánsan jobb teljesítményt mutattak az epizodikus memóriájuk használatában (a múlt eseményeinek felidézése) és a munkamemóriájukban (az információk ideiglenes megőrzése), miután elvégeztek egy sor kognitív tesztet

A szakemberek nem találtak azonban jelentős különbségeket a kognitív teljesítmény más területein, beleértve az érvelést, a figyelmet és a feldolgozási sebességet.

A kutatócsoport ezért úgy véli, hogy a vaszabi, illetve a 6-MSITC különösen az agy hippokampusz részét érintheti, amely különösen a memóriafunkciók működéséhez fontos.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a tizenkettő hetes 6-MSITC-bevitel szelektíven javítja a munka- és epizodikus memóriafunkciókat egészséges idősebb felnőtteknél – írják a kutatók, akik most részletesebben szeretnék megvizsgálni azt is, hogy mi történhet biológiai és molekuláris szinten.

Ebben a konkrét vizsgálatban most nem mértek antioxidáns vagy gyulladáscsökkentő biomarkereket, így csak feltételezni lehet a vaszabi hatását és azt, hogy miért fejti ki ezt.

A tanulmány azonban még ezekkel a korlátozásokkal együtt is egyértelmű kapcsolatot mutat a 6-MSITC-Tartalmú vaszabi és a jobb memóriafunkciók között.

A tudósok szerint az egészséges agy időskori „karbantartásához” egy egyszerű és viszonylag könnyen követhető stratégia lehet az, ha olyan ételeket választunk, amelyek különösen jót tesznek nekünk, és elkerüljük azokat, amelyek nem.

Elolvasom a cikket