Megkongatta a vészharangot a német miniszter: háború jöhet, a hadsereget fejleszteni kell!

Németország hadserege sokáig az egyik legerősebb és legfejlettebb haderő volt Európában. Modern szárazföldi, légi és tengeri képességekkel rendelkezett, amely jelentős elrettentő erővel bírt.

Szakértők szerint viszont mára az egykor félelmetes haderő fénye jócskán megfakult, többek szerint a Bundeswher meggyengült. A német védelmi miniszterek pedig egymás után buktak, köztük Ursula von der Leyen is, aki a kudarcot követően az Európai Bizottság elnöki posztjával vigasztalódott.

Németországnak jelenleg egyetlen harcképes hadosztálya sincs.

Ezt nem Berlin valamelyik ellensége, hanem maga a német vezérkari főnök ismerte be nyáron a Reutersnak.

Alfons Mais arról beszélt, hogy fejleszteni kell az elhanyagolt német hadsereget:

2025-re fel kell állítani egy új hadosztályt, amit egy második követne 2027-ben.

„Hozzá kell szoknunk ahhoz a gondolathoz, hogy Európában háború fenyegethet. Németországnak képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát. Fel kell készülnünk a háborúra”mondta Boris Pistorius jelenlegi védelmi miniszter az orosz–ukrán háború és az izraeli–palesztin konfliktus fényében a ZDF-nek.

Pistoius szerint háborúra kell készülni Európában, és ennek lehetőségével a németeknek meg kell barátkozniuk, a haderőt pedig fel kell rá készíteni.

„Németországnak egy minél hamarabb hadrafogható hadseregre van szüksége” – mondta a miniszter hozzátéve: a fejlesztésére 100 milliárd eurót különítettek el, aminek kétharmadát már el is költötték.

Az a cél, hogy három-öt éven belül a Bundeswher legyen az egyik legerősebb NATO-haderő Európában.

Boris Pistorius szerint a fegyverrendszerek beszerzésében már javulást értek el, például a Leopard 2-es harckocsiknál, illetve az önjáró tarackoknál a korábbinál sokkal rövidebb idő alatt kötöttek szerződéseket.

A teljes anyagot IDE kattintva olvashatja.

Elolvasom a cikket