Mit csináljak, ha valaki rosszul lesz előttem az utcán?

Az alábbiakban néhány lépés javasolt:

Hívja a segélyhívószámot: Ha valaki rosszul lesz, az első lépés az, hogy azonnal hívja a segélyszámot, ha úgy érzi, hogy ez feltétlenül szükséges. Magyarországon ez a szám a 112. Tájékoztassa őket a helyzetről és kövesse az utasításaikat.

Maradjon nyugodt: Fontos, hogy nyugodt maradjon és próbálja megnyugtatni a sérült vagy rosszul lett személyt. Próbáljon meg mentális támogatást és nyugalmat biztosítani neki.

Ellenőrizze a légzést és a pulzust: Ha a személy elvesztette az eszméletét, ellenőrizze a légzését és a pulzusát. Ha nincs légzés vagy pulzus, kezdje meg az újraélesztést, ha ismeri az eljárást. Ha nem ismeri, akkor az operátor a segélyszámon útmutatást adhat.

Figyeljen a környezetére: Ügyeljen a saját biztonságára is, körültekintően kezdjen hozzá a segítségnyújtásnak, hogy ne veszélyeztesse se magát, se a rosszul lett embert.

Jelentse a helyzetet másoknak: Ha vannak más emberek a közelben, hívja oda őket is, hogy segítsenek. Lehet, hogy valaki közülük rendelkezik elsősegélynyújtó ismeretekkel.

Ne adjon gyógyszereket vagy italt: Ne próbáljon meg gyógyszereket vagy italt adni a rosszul lett személynek, hacsak nincs orvosi képzettsége, az operátor a segélyszámon segít ebben.

Gyűjtsön információkat: Ha lehetséges, jegyezze fel a rosszul lett személy nevét, életkorát, és az esemény részleteit, mivel ezek az információk segíthetnek a mentőknek és az orvosoknak a későbbi kezelés során.

Várja meg a mentőt: Mindenképpen várja meg a mentőket, ha valaki kihívta, akkor is, ha a rosszul lett személy úgy érzi, hogy jobban lett és el szeretne menni.

Elolvasom a cikket