Valódi radioaktív anyagokkal játszhattak a gyerekek az 1950-es években

A Gilbert U–238 Atomic Energy Lab elnevezésű szettet az A. C. Gilbert Company gyártotta, amely korábban a világszerte népszerű Erector építőjátékokat is forgalmazta. Az ötvenes években viszont minden az atomenergiáról szólt, a jövőt sokan a maghasadás körül kialakított világban képzelték el, így 1950-ben menő ötletnek tűnt piacra dobni egy, kis atomtudósoknak készült tudományos játékot. A termék nevében szereplő „U–238” az urán egyik izotópjára utal, de – szerencsére – nem pont ez a sugárzóanyag került a készletbe.

A benne lévő radioaktív anyagokkal a gyerekek megismerkedhettek az alfa-, béta- és gamma-sugárzások alapvető tulajdonságaival, és megfigyelhették, hogyan viselkednek a sugárzóanyagok különböző körülmények között. A készlet négy különböző radioaktív uránércmintát tartalmazott, valamint egy-egy alfa-, béta- és gamma-sugárzó izotópot.

A gyártó állítása szerint a készlet teljesen biztonságos volt, nem jelentett egészégügyi veszélyt, feltéve, ha a mintákat megfelelően kezelték, nem törték össze a tárolóüvegeket. Nyilván ennek ellenére azért akadtak kritikus hangok a készlettel kapcsolatban, a korabeli szülői és tanári aggályok, valamint a változó biztonsági előírások miatt a Gilbert U–238 Atomic Energy Lab gyártása nem tartott sokáig, összesen egy évig készítették, körülbelül ötezer példányban.

Gyártása során sem volt túl népszerű, magas áron mért különlegesség volt, mai árfolyamon hatszáz dolláros, vagyis 215 ezer forintos vételáron adták. Ennyit kevés atomtudósnak szánt okostojás szülei fizettek ki, nem beszélve a már említett biztonsági aggályokról.

A játék ötlete, bármennyire is merésznek tűnik ma, a kor szellemét tükrözte, amikor is az atomenergia ígéretes jövőkép része volt. Ma a Gilbert U–238 Atomic Energy Lab igazi relikvia, gyűjtői darab, amiért komoly árat fizetnek árveréseken, a Sotheby’s kínálatában például 1,7 millió forintnak megfelelő összegért bukkant fel egy alig használt darab, sugárzóan jó állapotban.

Elolvasom a cikket