Amit sosem gondolt volna a macskákról – a tudósokat is meglepte az eredmény

Az eredmények szerint 276 különféle arcot vágnak a cicák a barátságostól a ellenségesig, ráadásnak úgy tűnik, ez legalább részben az ember hatásának köszönhető. Valószínűleg a macskák evolúciójuk során, a mellettünk eltöltött utóbbi tízezer évben tettek szert a különféle grimaszokra, cicamosolyokra, utálkozó arcvonásokra – számol be a National Geographic.

A mostani kutatást vezető Lauren Scott kaliforniai egyeteme közelében van egy macskás kávézó, ahol több tucat együtt élő cica szórakoztatja a látogatókat. A kutató és munkatársa a kávézó zárása után az együtt élő cicák egymás közti viselkedését figyelte és készített videókat róluk, természetesen az arckifejezéseikre koncentrálva.

Ezt követően, a felvételek alapján a cicák arcizmainak összes mozgását részletesen feljegyezték, kivéve a légzéssel, rágcsálással, ásítással és ilyesmivel kapcsolatosakat.

A cikkben ismertetik, hogy az arckifejezések összesítésekor igen nagy szám, 276 jött ki, ez pedig egész közel jár a csimpánzok 357 arckifejezéséhez.

A cicák arckifejezései 26 különféle arcizommozgás segítségével álltak össze, egy-egy arckifejezésben átlag négyféle ilyen mozdulat vett részt. A különféle mozdulatok olyanok voltak, mint a szétnyíló száj, leeső áll, kitágult vagy beszűkült pupillák, pislogások, hunyorgások, felhúzott ajkak vagy szájsarkok, hátracsapott vagy épp előrenyúló bajszok, az orr nyalogatása, a fül különféle irányú mozgásai.

A kutyák 27 efféle arcmozgással rendelkeznek, az emberek 44-re képesek, ám egyik esetben se ismert, hogy ezek kombinációi hányféle arckifejezéssé állhatnak össze.

A most vizsgált arckifejezések 45 százaléka kimondottan barátságos volt, 37 százaléka fejezett ki agressziót, a fennmaradók pedig mindkét irányt egyszerre képviselték.

A legtöbb arckifejezést ugyan nem tudták dekódolni a kutatók, de számos jel egyértelmű, például a másik cica felé fordított fülek és a kinyúló bajusz barátságos közeledést takarnak, a száj nyalogatása és a pupilla összehúzódása a rivalizálás jelei általában.

Azt ugyan nem tudták a kutatók megmondani, hogy a vadmacskákkal milyen átfedést mutathatnak ezek az arckifejezések, de mivel a házi macska őse és minden közeli rokona egészen magányos életmódot folytat, a házi cicáink ezen ősök és rokonok védekező arckifejezéseit megőrizhették, ám mellé felvettek számtalan barátságos arckifejezést is.

A kutatásnak számos gyakorlati haszna is lehet, például segítheti a gazdikat abban, hogy jobban megértsék a velük élő cicákat.

Elolvasom a cikket