Gondolt már arra, hogy rendszeresen hátrafelé sétáljon?

Bolondságnak tűnik, de a visszafelé gyaloglás kifejezetten egészséges. Egy 2021-es felmérés szerint például azoknak az embereknek, akik négy héten keresztül, heti háromszor 30 percig hátrafelé sétáltak a futópadon, javult az egyensúlyérzékük, a járástempójuk, illetve a szív- és tüdőállapotuk – derült ki a raketa.hu cikkéből.

A szakemberek szerint normál séta során főként a combhajlító izmainkat használjuk, hátrafelé mozgásnál viszont főként a négyfejű combizmok dolgoznak, illetve folyamatosan térdnyújtást is végzünk. Ezzel ellensúlyozzuk az életünk során leginkább használt mozgások hátrányait. Testünk ugyanis alkalmazkodik azokhoz a pozíciókhoz, mozdulatokhoz és testtartásokhoz, amelyeket a leggyakrabban csinálunk, ez pedig merev izmokhoz és ízületekhez vezethet, ami a későbbiekben kopást, elhasználódást eredményez. A hátrafelé sétálás megdolgoztatja az agyunkat is, ezzel fejlesztve olyan kognitív képességeinket, mint a figyelem, koncentráció, térlátás.

A visszafelé sétálás egyáltalán nem új ötlet, Kínában az emberek évszázadok óta művelik ezt a furcsa mozgást a fizikai és mentális egészségük érdekében, ez az ősi távol-keleti harcművészet, a tai chi egyik bevett gyakorlata – derül ki a cikkből.

Elolvasom a cikket