A kis gabonagolyók élettani hatásai csodálatosak a bennük lévő rengeteg ásványi anyag, nyomelem és vitamin miatt.
A köles több mint 10 000 évvel a rizs bevezetése előtt a kínaiak legfőbb terménye volt.
10 dkg köles összesen 550 mg kovasavat tartalmaz, ami egy szilícium-vegyület, fontos szerepet játszik a csontképzésben, a kötőszöveteink rugalmasságát és ellenálló erejét fokozza. Ezen kívül sok más ásványi anyagból is bőségesen tartalmaz ez a gabonaféle: vas, magnézium, foszfor, kálium, cink… és még sorolhatnánk.
Jótékony hatások:
– könnyen emészthető, az egyetlen lúgos vegyhatású gabona.
– a köles gyakorlatilag gluténmentes termék, ENNEK ELLENÉRE a kölesből készült termékeket csak akkor fogyaszthatják a lisztérzékenyek is, ha garantálni tudják, hogy a termékek semmilyen módon nem szennyeződhettek gluténnel!
– a magas kovasav tartalom eredménye a friss, sima bőr, ragyogóan egészséges és erős haj.
– mivel a kovasav növeli a szövetek rugalmasságát, érdemes rendszeresen fogyasztani a következő betegségek bármelyikében szenvedőknek: a kötőszöveti gyengeség, visszeresség, aranyér, porckorong sérülések, tartási problémák, vérellátási zavarok, szédülés, fáradtság, ekcéma, ízületi sérülések, ízületi gyulladások, és allergiás panaszok esetében.
– a kovasav a fluorral együttesen gondoskodik az egészséges fogakról és az erős körmökről.
– magas B-vitamin tartalma miatt kiemelkedően jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre.
– magas vastartalma miatt (10 dkg-ban 6,8 mg vas van) vashiány okozta vérszegénységben hatékony lehet a fogyasztása
– a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését.
– a népi gyógyászatban a szem és a lép gyógyszerének is tartják, de vércukorszint-szabályozó, immunerősítő és rákmegelőző hatása is ismert.
Elkészítései javaslat:
Meleg vízzel leöblítjük legalább 4-5 léből, mert különben kesernyés íze lesz.
2-3-szoros mennyiségű forró sós vízben odatesszük főzni. (Ha 4-szeres a főzővíz, egészen kásaszerű az eredmény.)
Pár perc forrás után a főzést befejezzük, és fedő alatt még hagyjuk párolódni.
Ugyanúgy lehet használni, mint a főtt rizst.