Párizs mentené a menthetőt Afrikában

A miniszter a fővárosban, Abujában tett látogatást, és amikor egy újságíró megkérdezte, hogy Párizs „elveszíti-e a hatalmát” az afrikai kontinensen, utalva a Malival, Burkina Fasóval és Nigerrel való kapcsolatok megszakadására, a miniszter azt válaszolta: „Én a helyükben nem cserélném le Franciaországot Oroszországra.”

Ez a három afrikai ország egykori francia gyarmat, amelyek Párizs-barát kormányait a hadsereg megbuktatta. A legutóbbi puccsra idén nyáron került sor Nigerben.

Burkina Faso, Mali és Niger a Száhel-övezet része, amelyhez Csád és Mauritánia is tartozik. Colonna a sajtónak elmondta, hogy „a Száhel nem képviseli egész Afrikát”, megjegyezve, hogy „a Száhelen kívül is sok különböző és pozitívabb helyzet van”.

Eközben számos afrikai ország kiváló kapcsolatokat ápol Oroszországgal. A júliusban Szentpéterváron tartott Oroszország-Afrika csúcstalálkozón mind az 54 afrikai ország képviselői részt vettek, köztük 45 állam- vagy kormányfői szinten.

Vlagyimir Putyin akkor kijelentette, hogy Oroszország és az afrikai országok együtt állnak ki „a világrend igazságosabbá tételéért, szemben a Nyugat neokolonialista politikájával”.

Elolvasom a cikket