Új exobolygó-rendszert fedeztek fel a Kepler Űrtávcső adatai alapján

A nemrégen detektált Kepler-385 egy igen ritka bolygórendszer: a központi csillag körül összesen hét exobolygó kering, amelyek mindegyike rengeteg fényt kap a csillagtól, többet, mint amennyit a Naprendszer bármelyik tagja – olvasható a cikkben. Hozzátették: az exobolygó megfigyelések során kivételes eseményt jelent a hat bolygónál több taggal rendelkező multiplanetáris rendszerek megfigyelése.

A Kepler-385 sok tekintetben hasonlít a Naprendszer felépítésére: a rendszer csillaga csak körülbelül 10 százalékkal nagyobb és 5 százalékkal forróbb, mint a Nap, két belső bolygója a Földhöz hasonló sziklás bolygó és méretüket tekintve csak kicsivel nagyobbak a Földnél, valamint ritkás atmoszférával is rendelkeznek. A többi öt bolygó jóval nagyobb náluk és valószínűleg sűrűbb légkör veszi őket körbe.

Az exobolygó-rendszer mozgását meg is zenésítették a bolygók keringési ideje alapján: a hét bolygó mindegyikét egy-egy újabb hang képviseli a „szimfóniában”. A szonifikációt Jason Rowe professzor, a Bishop Egyetem asztrofizikusa alkotta meg, hogy jobban illusztrálja a rendszer dinamikáját. Ehhez hasonló megzenésítést gyakran készítenek az űrbeli objektumok mozgása alapján a kutatók, a fekete lyukaktól kezdve távoli galaxisokig sok mindennek adtak már képzeletbeli hangot az évek során, de más jellegű, földi jelenségek is megzenésíthetőek, többek között a koronavírus is. Az adatok auditív ábrázolása segít a kutatóknak új szemszögből nézni a tudományos jelenségeket és más formában rendszerezni az adatokat, ami akár új megoldásokhoz és felfedezésekhez is vezethet.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket