Amerikai alkatrészei vannak, mégis a nyugati harckocsikat lőtte szét

Csütörtökön az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta a Lancet öngyilkos drón gyártóját, az orosz Zala Aero-t – írta meg a The Wall Street Journal amerikai napilap. Az USA szintén szankciókkal sújtotta a cég tulajdonosát és a drón tervezőjét, Alekszandr Zaharovot, valamint családtagjait.

Az elmúlt hónapokban az orosz Zala Lancet drón többször csapott le és tette működésképtelenné a nyugatról Ukrajnának szállított páncélozott járműveket, amelyekre Kijev az orosz vonalak áttörésében számított. Ukrajnában a tisztviselők szerint a Lancet több, nyugati szállítású harckocsit, köztük a német gyártmányú Leopardot és egy brit Challenger 2-t is eltalált.

Az orosz drónok tehát kulcsszerepet játszottak az ukrán előrenyomulás megakadályozásában. Aknamezőkkel, tüzérséggel és irányított páncéltörő rakétákkal kombinálva félelmetes akadályt képeznek, ami miatt az ukránok nem mernek egyszerre több járművet bevetni.

„Komoly problémát jelentenek” – idézett a The Wall Street Journal egy ukrán tisztet, aki Zaporizzsja régióban szolgál, ahol az ellentámadás a júniusi kezdete óta csak néhány kilométert haladt előre.

A Zala Lancetek jelentőségét a brit hírszerzés is elismerte, amely szerdán azt közölte, hogy az orosz öngyilkos drónok kifejlesztése „léptékváltást” jelent.

Az egyik említésre méltó fejlesztést például a Zala Aero júliusban közölte az orosz médiával: az eszköz hatótávolságát nagyjából 40 kilométerről 64 kilométerre növelték (25 mérföldről 40 mérföldre).

Ráadásul nem elég, hogy hatékony, a Zala Lancet előállítása viszonylag olcsónak is számít a The Wall Street Journal cikke szerint. Az ukránok pedig nem rendelkeznek jelentős számú harci drónnal, ami felvenné a versenyt vele.

A lap azt is hozzáteszi, a Lancet többek között azért különösen hatásos, mert Ukrajnának nincs olyan fegyvere, amellyel hatékonyan védekezni tudna ellene, így a katonák kézifegyverrel próbálják leszedni a fejük fölöt, vagy egyenesen feléjük süvítő drónokat.

Kínos részlet, hogy az USA támogatását és ösztönzését élvező ukrán ellentámadás megfékezésében egy olyan orosz harci eszköz kapott kulcsszerepet, amelyben amerikai alkatrészek is vannak.

Az ukrán kormány jelentése szerint a Lancet számos külföldi alkatrészből áll. Tizenkilenc elektronikus alkatrész például amerikai. Ezek közül hatot az Analog Devices, egy wilmingtoni (Massachusetts) félvezetőgyártó cég állít elő. Ukrajna azt is állítja, hogy a dallasi székhelyű Texas Instruments által gyártott alkatrészek is megtalálhatóak a Lancetben.

Az Analog szóvivője elmondta, hogy a vállalat nem köt üzletet Oroszországgal, és utasította a forgalmazóit, hogy állítsák le az oda irányuló szállításokat. Szerinte a szankciók utáni szállítmányok az Analog termékek jogosulatlan viszonteladásából vagy kerülőúton kerültek az oroszokhoz.

A Texas Instruments viszont csak annyit reagált az ukránok állításaira, hogy a vállalat 2022 februárjában, Moszkva ukrajnai invázióját követően leállította az Oroszországba irányuló értékesítéseket.

Emlékszünk még az iráni drónokra?

Nem ez az első eset, hogy ott találtak nyugati alkatrészeket ahol nem kellett volna. Ahogy arról korábban a hirado.hu is írt, az amerikai kereskedelmi minisztérium 28 olyan vállalatot talált, amelyek részt vettek az oroszok által is előszeretettel alkalmazott iráni drónok alkatrészeinek szállításában. A washingtoni székhelyű Institute of Science and International Security agytröszt 2022. októberi jelentése szerint az orosz–ukrán háborúban megsemmisített iráni drónok darabjai között Németországból, Kínából, az Egyesült Államokból, Lengyelországból, valamint Ausztriából származó alkatrészek

Elolvasom a cikket