Az ukránok részben lebontották a nácik elleni győzelem kijevi emlékművét

A közösségi médiában felbukkant és néhány ukrán hírportál által szombaton közzétett fotókon és videókon látható, amint szétszerelik és eltávolítják a 40 méter magas emlékművet megkoronázó aranycsillagot.

Az emlékművön lévő aranycsillag a Szovjetunió Hőse kitüntetésre – a Szovjetunió legmagasabb katonai kitüntetésére – hasonlított. A „Kijev hős városának” szentelt emlékművet annak a megtisztelő címnek az emlékére tervezték, amelyet a város a második világháború alatt a nácik elleni harcban tanúsított kiemelkedő hősiességéért kaptak a védők és lakosok. Összesen tizenkét szovjet város kapott ilyen címet.

Magát az emlékművet 1982-ben állították fel, és a Győzelem téren állt, amelyet 1952-ben neveztek el a háború tiszteletére. Az év elején az ukrán hatóságok átkeresztelték Galicszkaja térre (Galícia térre).

Az emlékmű részleges lebontása a legújabb epizódja az ukrán hatóságok régóta tartó kampányának, amelynek célja a Szovjetunió minden nyomának eltüntetése, és ezáltal az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok megszüntetése.

A kampány már 2015-ben elindult, amikor Ukrajna elfogadta az úgynevezett „dekommunizációs törvényt”, amely betiltotta a szovjet vonatkozású szimbólumokat, és emlékművek tömeges eltávolításához és több száz hely átnevezéséhez vezetett országszerte. A jogszabály kivételt tett a második világháborús emlékművek esetében.

A Moszkva és Kijev közötti konfliktus kezdete után azonban az ukrán hatóságok megduplázták “dekommunizációs” erőfeszítéseiket, és ezúttal nem kímélték a második világháborúval kapcsolatos emlékműveket.

Augusztusban eltávolították a szovjet címert az ikonikus Haza emlékműről. A Dnyeper folyó fölé magasodó, 102 méter magas emlékmű jobb kezében egy 16 méter hosszú kardot, baljában pedig egy pajzsot tartott, amelyen a szovjet címer, a kalapács és sarló díszelgett. Az 1981-ben Leonyid Brezsnyev ukrán származású szovjet vezető által felavatott szobor a világ ötödik legmagasabb szobra és az ország legmagasabb emlékműve.

A „felújítás” során a szovjet címert Ukrajna aranyszínű háromágú szigonyára cserélték. Az ukrán kulturális minisztérium közzétett egy videót, amelyen a munkálatok egy része látható. Magát az emlékművet ezután „Ukrajna-Anya” névre keresztelték át.

Egy augusztus végén Ukrajnában végzett közvélemény-kutatás szerint azonban az ukránok mintegy kétharmada úgy vélte, hogy az átalakítás nem volt időszerű, és a munkára szánt pénzt máshol jobban el lehetett volna költeni. Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter július közepén úgy becsülte, hogy a felújítás 28 millió hrivnyába (kb. 270 millió forintba) kerül, és hozzátette, hogy azt magánadományokból finanszírozták.

Elolvasom a cikket