Ezeket a kulcsfontosságú szabályokat próbálja meg követni legközelebb, ha fáj a háta

Kaufmann Angéla
2023. november 5. vasárnap. 6:07

Melyek a hátfájás gyakori okai?

A hátfájás különböző tényezőkből eredhet, beleértve a biomechanikai és életmódbeli döntéseket A hátfájást leggyakrabban a deréktáj izmainak és szalagjainak húzódása vagy fájdalma okozza, akár a túlzott aktivitás, akár a rossz edzőtermi szokások miatt. Ha rossz testtartással ül, egy olyan széken, amely nem felel meg a célnak a munkahelyén, akkor hátfájásának az is lehet az oka.

A gyenge hasizmok is gyakori bűnösök. Amikor a hasizmunk gyenge, az gyakran a mozgásszegény életmód, a testmozgás hiánya, a helytelen edzéstechnikák vagy a változatosság nélküli gyakorlati rutinhoz való ragaszkodás eredménye. Az egyéb okok közé tartoznak az életkorral összefüggő változások, mint például az izomtömeg csökkenése és a csontsűrűség csökkenése. Nem is beszélve az érzelmi stresszről, szorongásról és depresszióról, amelyek mindegyike hozzájárulhat az izomfeszültséghez, a megváltozott fájdalomérzékeléshez, amelyek súlyosbodhatnak vagy hátfájáshoz vezethetnek.

Hogyan kezeljük a hátfájást?

Amikor derékfájás görcsei támadnak, és nehéz mozogni, van egy háromlépéses módszer, amelyet érdemes kipróbálnia:

1. Irányítsa a lélegzetét

Lassan lélegezzen be az alsó hasába és a hát alsó részébe, és próbálja megnyugtatni magát.

2. Fedezze fel a mozgást.

Dolgozza azokat a területeket, amelyek könnyebbnek érződnek. Próbáljon meg egy medence döntést végrehajtani (finom mozdulat, amikor előre húzza a medencéjét), és használja a karját, hogy támogassa a fájdalmas mozdulatokat. Ne menjen át a folyamat fájdalomba, hanem próbáljon meg mozogni kis pihenőkkel.

3. Jég.

Ebben a kezdeti időszakban használja a jeget fájdalomcsillapító módszerként. Azt is mindig fontos itt megjegyezni, hogy a fájdalom nem tükrözi a károsodás mértékét – különösen az első 48 órában –, ezért csak próbáljon meg a lehető legnyugodtabb lenni.

Ezt követően minden a gyakorlatról szól. Egyes mozdulatokat átmenetileg el kell kerülni a fájdalom csökkentése érdekében, de végül újra kell töltenünk az érintett területeket, és toleranciát kell építeni.

Megvan az oka annak, hogy sokan áradoznak a Pilates előnyeiről azok számára akiknek panasza van a hátukra. Az ehhez hasonló szomatikus mozgás növeli a tudatos testtudatot, miközben fejleszti az erőnlétet és a rugalmasságot is. Arról nem is beszélve, hogy erős hasizmot, farizmokat és hátizmokat hoz létre, amelyek mindegyike hozzájárul az egészséges háthoz, miközben segít ellazítani a feszes csípőt.

Ha tartós hátfájástól szenved, mindig érdemes felkeresni egy reumatológust, aki segít azonosítani a hátfájás forrását és a szervezeten belüli struktúrákat, és gyógytornász segítségével majd kezelési tervet készít, amely konkrét gyakorlatokat tartalmaz.

Elolvasom a cikket