Megtalálták a több ezer éve elsüllyed várost

Egy elsüllyedt város épületének maradványait és ősi kincseket fedeztek fel Görögország partjainál. A régészek egy épület maradványait és több márványleletet is találtak, köztük két oszloptöredéket, amik egyikén egy felirat olvasható, míg a másik egy férfit ábrázol, aki egy koronát helyez egy szakállas férfira – írta meg a ridikul.hu.

Régészek egy részben víz alá süllyedt épületet, valamint számos márványkincset találtak Szalamisz szigeténél. A szakértők szerint a leletek a Kr. e. 4. századból származhatnak.

Objektum doboz

A tizenkét fős csapat a kis sziget feltárását végezte, ahol egykor egy mára a víz alá süllyedt város állt. A régészek úgy vélik, a most megtalált lelet az ókori Szalamisz városának részét képezte.

A márványleletek között két különösen jelentős tárgyat emeltek ki a szakemberek. Az egyik egy oszlop töredéke, amin egy 2–3 versszakos felirat egy része látható. A másik egy díszes töredék, ami egy férfit, feltehetően egy hőst ábrázol, aki koronát helyez egy szakállas férfira.

A víz alatti várost körülvevő épület falait egy tavaly végzett régészeti kutatás során fedezték fel, de az ókori kincsek és a városon belül található építmények maradványai akkor még rejtve maradtak. Tavaly egy Sztoa nevű középületre bukkantak, ami az agora mentén épített, azt keretező oszlopsoros fedett sétány. Az építményt jelölő kőből mindössze egy vagy két réteg maradt meg, a régészek még nem tudták feltárni az összes belső helyiséget.

Elolvasom a cikket