Borrell: A közel-keleti tragédia egy kollektív politikai és erkölcsi kudarc eredménye

„A Közel-Keleten kibontakozó tragédia egy kollektív politikai és erkölcsi kudarc eredménye, amelynek az izraeliek és a palesztinok fizetik meg az árát. Ez az ár tovább fog nőni” – mondta az európai nagykövetek brüsszeli konferenciáján.

Borrell szerint ezt a kudarcot a közel-keleti válság megoldására irányuló akarat hiánya okozta.

A nemzetközi közösségnek most van az utolsó esélye a közel-keleti konfliktus hosszú távú rendezésére – hangsúlyozta az európai diplomácia vezetője.

„Ez az utolsó esély: ha nem sikerül kétállami megoldást találni, akkor az elkövetkező generációkban az erőszak és a kölcsönös gyűlölet spiráljában találjuk magunkat” – véli Borrell.

A felek területi érdekeihez kötődő palesztin–izraeli konfliktus évtizedek óta feszültség forrása a térségben. Az ENSZ 1947-ben a Szovjetunió aktív szerepvállalásával hozott határozata alapján két állam – Izrael és Palesztina – létrehozását határozták el, de csak az izraeli államot alapították meg.

A konfrontáció új fordulója azt követően kezdődött, hogy október 7-én reggel Izrael példátlan rakétatámadásnak volt kitéve a Gázai övezetből. A masszív támadást követően a Hamász harcosai beszivárogtak a zsidó állam déli részén lévő határ menti területekre, ahol tüzet nyitottak katonákra és civilekre egyaránt, és túszokat ejtettek. A mozgalom katonai szárnya, az Al-Kasszam Brigádok meghirdette az Al-Aksza hadműveletet.

Válaszul az Izraeli Védelmi Erők megindították a Vaskardok hadműveletet a Gázai övezetben. A támadást követő napokon belül az izraeli hadsereg átvette az ellenőrzést a határhoz közeli összes lakossági központ felett, és légicsapásokat kezdett indítani az enklávén belüli célpontok ellen, beleértve a polgári célpontokat is. Izrael emellett teljes blokádot hirdetett a Gázai övezet ellen: felfüggesztették a víz-, élelmiszer-, áram-, gyógyszer- és üzemanyag-ellátást.

A Gázai övezetben az áldozatok száma megközelítette a tízezer főt, akiknek mintegy fele gyermek. Mintegy 25 ezren megsebesültek. Izraelben több mint 1,4 ezer ember halt meg, köztük 20 orosz. Emellett különböző becslések szerint a Hamász mintegy 200-250 embert tarthat fogságban.

Moszkva a harcok beszüntetésére szólította fel a feleket. Vlagyimir Putyin szerint a közel-keleti válság rendezése csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott „kétállami” formula alapján lehetséges, amely egy független palesztin állam létrehozását írja elő az 1967-es határokon belül, Kelet-Jeruzsálem fővárossal.

Elolvasom a cikket