Kaiser Ferenc: nem segítene Ukrajnán a még több nyugati fegyver!

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense egy újdonságra hívta fel a figyelmet: Valerij Zaluzsnij, az ukrán haderő vezérkari főnöke írt egy hosszabb publikációt, amiben nyilvánvalóvá tette, hogy a háború kifulladt, egyik fél sem tudja a győzelem reményével folytatni a küzdelmet, ám abba sem hagyhatják, hiszen akkor veszítenek – írta meg a mandiner.hu.

Kaiser hozzátette: Ukrajnába megérkezik az eső, amitől kialakul az úgynevezett raszputyica, azaz mindent járhatatlanná tesz a sár. Így az ukránok főként tüzérséggel igyekeznek majd támadni az orosz logisztikai központokat, az ellátáshoz szükséges vasútvonalakat, az oroszok pedig pár napon, vagy legfeljebb egy héten belül megkezdhetik Ukrajna infrastruktúrája ellen a támadást.

A kérdésre, hogy szerinte akár hónapokig, évekig eltarthat-e így a háború, azt felelte, hogy igen, hacsak a felek nem tudnak megegyezni, de erre jelenleg minimális az esély.

Az álláspontok nem egyeztethetők össze, nincs közös kiindulás pont, ami mentén le lehetne ülni tárgyalni.

Kaiser Ferenc úgy véli, az Ukrajnának szállított még több nyugati fegyver sem feltétlenül jelentene megoldást. Szerinte az ukránok még nem mondtak le egy sikeres ellentámadásról, hiszen országuk 18 százaléka jelenleg is megszállás alatt van, ehhez azonban szükség lenne például egy ütőképes légierőre.

Hangsúlyozza: ha meg is kapnák az ukránok a fegyverszállítmányokat, ezek önmagukban nem lennének elegendők.

Kifejtette, szemléletváltásra lenne szükség az ukrán hadvezetés részéről, másfelől pedig több, komplex fegyverrendszerből álló csomagot kellene összeállítaniuk harci helikopterekkel, tüzérséggel, páncélosokkal, gyalogsági harcjárművekkel. Ha ezeket a nyugati országok le is szállítanák, hónapokba telne a hadrendbe állításuk, akár egy évbe is, úgy, hogy közben folyamatosan védekezni kell az oroszokkal szemben, derül ki.

Kaiser úgy foglalta össze álláspontját, hogy rövid távon nem segítene, ha Ukrajna hirtelen rengeteg fegyvert kapna, hiszen időbe telik ezek integrálása úgy, hogy az oroszok erre ne számítsanak – tájékoztat az Infostart.

Elolvasom a cikket