Lefújták Zelenszkij izraeli látogatását

A látogatás állítólag „Izrael, Ukrajna, Európa és az Egyesült Államok valamiféle egységfrontját képviselte volna az orosz–iráni tengely ellen”. Ennek csúcspontja egy fotó lenne, amelyet Zelenszkij Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Isaac Herzog izraeli elnökkel együtt készítene, hogy „üzenetet küldjön a felvilágosult világról, amely támadás alatt áll a kevésbé felvilágosult, támadó világgal szemben” – írta a akkor a csatorna.

Zelenszkij előző, múlt havi izraeli látogatási kísérlete, amely állítólag a Hamász október 7-i támadása utáni napokban volt, a jelek szerint visszautasításra került, Netanjahu állítólag azt válaszolta a kijevi hivatalos megkeresésre, hogy „most nincs itt az ideje”.

Az ukrán elnök ez alkalommal azt akarta, hogy az utazás nyilvános legyen, amikor izraeli földre lép, Zelenszkij nagyon csalódott a látogatás elhalasztás amiatt – írta meg az oroszhirek.hu.

Miközben ukrán kormányzati források a médiának azt mondták, hogy az utazás célja az volt, hogy „növelje a nemzetközi támogatást Izraelnek a Hamász elleni gázai ellentámadásához”, Zelenszkijnek nehezére esett megtartani azt a nemzetközi figyelmet – és a támogatási dollárokat –, amelyet országa az izraeli hadüzenet előtt élvezett, annak ellenére, hogy mindent megtett azért, hogy Oroszországot a Hamász betöréséhez kapcsolja.

Zelenszkij korábban kritizálta Izraelt, amiért szerinte nem nyújtott kellő támogatást Ukrajnának az Oroszország elleni harcban, és Netanjahunak panaszkodott, hogy Kijev „többet várt” szövetségesétől – beleértve a Vaskupola rakétarendszert és más csúcstechnológiát, amelyet Izrael nem volt hajlandó átadni.

Elolvasom a cikket