Ne pazaroljunk! – Nyolc élelmiszer, ami a lejárat után is biztonsággal fogyasztható

Több kilónyi élelmiszer kerül évről évre a háztartások szemétgyűjtőjébe csak azért, mert elkerüli a figyelmünket a csomagoláson szereplő lejárati dátum. Pedig számos étel és ital nyugodtan elfogyasztható jóval a határidő után is, ehhez azonban tudnunk kell, hogy mi a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési idő közti különbség. A gyártók minden romlandó, kereskedelmi forgalomban levő termékre kötelesek ráírni a szavatossági időt, a megjelölés azonban nem egységes: egyes terméktípusoknál a fogyaszthatósági, míg másoknál a minőségmegőrzési időt jelölik, ami teljesen mást jelent – írja a hevesiportal.hu.

A fogyaszthatósági idő a gyorsan romlásnak induló, általában hűtést is igénylő termékeknél feltüntetendő: a tejtermékeknél, húsételeknél például szigorúbban kell venni a dátumot az ételmérgezés elkerülése érdekében.

Akad azonban egy sor olyan élelmiszer, amit a minőségmegőrzési idővel jelölnek csupán. Ez azt az időt jelenti, ameddig a gyártó megfelelő tárolási feltételek között garantálja, hogy az eredeti minőségében fogyasztható a termék, élvezeti romlás, íz- és állagváltozás nélkül. Ráadásul, mivel a gyártó az adott dátumig vonható felelősségre, sok esetben óvatosságból az indokoltnál jóval rövidebb időt jelölnek meg erre. Az addig egyébként sértetlen csomagolású, jól tárolt termék azonban nagy eséllyel teljesen jó minőségű, így ha kibontás után nem tapasztalunk semmi változást, biztonsággal fogyasztható.

A Nébih hiánypótló listát állított össze a pazarlás elkerülése végett a lejárat után is fogyasztható élelmiszerekről.

  • Az ultramagas hőmérsékleten kezelt, azaz UHT-tejek, tejszínek még kilenc hónappal a lejárat után is elfogyaszthatók.
  • Az olaj és a zsír sem jár le azonnal, a lejárat után még két hónapig bátran felhasználható, amennyiben nem tapasztalunk avasodást, íz- és szagromlást. Megfelelő tárolásnál ettől nem kell tartani.
  • A fagyasztott áruknak sem kell a szemétben kikötniük azonnal, három hónapig ezek is nyugodtan fogyaszthatók. Az alapos főzés persze ne maradjon el, amellyel a Listeria baktérium okozta kockázat minimálisra csökken.
  • A szószok, így a ketchup és a mustár se kerüljön a dátum után a szemétbe: megfelelő tárolás, sértetlen csomagolás mellett még kilenc hónapig jók. A majonéznél ez az idő hat hónap.
  • Bár a friss hús és hal lejárati dátumát komolyan kell venni, konzerveknél más a helyzet. Az így tartósított készételek, húskonzervek, halak egyaránt biztonságosak még 12 hónappal a feltüntetett időpont után is.
  • A bontatlan lekvár sem romlik meg gyorsan, az üvegen feltüntetett dátumhoz képest akár még 12 hónapig fogyasztható.
  • Az aszalt gyümölcsök csomagolásán is feltüntetik a lejárati dátumot, ám ezt sem kell szigorúan venni. Utána még három hónapig biztosan nem fognak ártani.
  • Az édes kekszek és a csokoládé a lejárati dátum után három hónappal még biztonsággal fogyasztható.

Elolvasom a cikket