Több millió fiókot letörölt a TikTok

Felfedte a TikTok, hány videót és felhasználói fiókot törölt a felületéről az palesztin–izraeli háború október 7-i kirobbanása óta. A platformot az utóbbi időben sok kritika érte az elmúlt időszakban, mondván nem megfelelően moderálják a konfliktussal kapcsolatos tartalmakat.

Ami a számokat illeti, a cég közlése szerint október 7-e óta több mint 925 ezer videót távolítottak el a „konfliktusövezetben”, és milliónyi tartalmat szerte a világban.

Azt is megjegyzi a kínai ByteDance tulajdonában álló videós platform, hogy megugrottak a hamis tartalmak a háború kitörése óta. Csak az azóta eltelt néhány hét alatt 24 millió hamis fiókot töröltek globális viszonylatban, de több mint félmillió „bot” kommentet is kisöpörtek a konfliktussal kapcsolatos hashtagek alatt közzétett tartalmak alól – részletezi az Engadget.

A TikTok egyre inkább a kritikák kereszttüzébe kerül, például azért, hogy miként ajánl a konfliktushoz kapcsolódó tartalmakat a felhasználóknak – például az a vád is érte a platformot, hogy annak algoritmusa aránytalan mértékben ajánl palesztinbarát tartalmakat. A TikTok tagad, mondván az efféle állítások az adatok „hibás elemzésén” alapszanak.

Nem csak a TikToknak kell szembenéznie hasonló vádakkal: az Elon Musk-féle X (leánykori nevén Twitter) magától az EU-tól kapott sürgős levelet a témában, és a Facebook, valamint a YouTube is kapott már hasonló figyelmeztetést.

Elolvasom a cikket