A daganat, ami nem veszélyes

Dömök Ágnes
2023. november 10. péntek. 4:39

A zsírdaganat kialakulásánál bizonyos esetekben családi halmozódás figyelhető meg. Az első megjelenés általában 40-60 éves kor körülre tehető, de bármely életkorban megjelenhet.

A zsírdaganat viszonylag gyakori, az esetek többségében nem veszélyes. A zsírszövetből kialakuló göb általában a bőr alatt vagy az izom között jön létre, és lassan növekszik. A szervezet belső részeiben előfordulhatnak máshol is zsírdaganatok, ezek létezéséről sokszor nem is tud az érintett.

A lipóma jellemzői szerint tojás vagy gömb alakú, nagyjából 2-10 cm nagyságú, tésztaszerű tapintatú, a bőr alatt kissé elmozgatható körülötte. Jellemzően fájdalom nélküli elváltozás, ami akkor okoz panaszokat, ha túl nagyra nő, vagy valamilyen ideget nyom.

A zsírdaganat leggyakoribb megjelenési helye a nyak, váll, mellkas, hát, kar és láb, de bárhol kialakulhat, ahol zsírsejtek vannak. A legtöbb érintettnek 1-2 zsírdaganata van, kivéve, ha a ritka, öröklött lipomatózis áll fenn, amikor több zsírdaganat is megjelenik.

Azonban nagyon fontos, hogy minden más lehetőséget kizárjunk. Ha testén bármilyen nem múló göböt, csomót érzékel a bőrfelszín alatt, forduljon háziorvosához, aki a tünetek alapján dönt a szükséges vizsgálatokról, szakorvoshoz történő beutalásról.

Az elváltozás nagyjából ugyanolyan arányban érinti a nőket és a férfiakat. A nőknél gyakoribb az egy, a férfiaknál a több zsírdaganat jelenléte.

A zsírdaganat diagnosztizálásához a fizikai vizsgálaton kívül mintavétel és elemzés végezhető. Képalkotó eljárásokat akkor alkalmaznak, ha nem szokványos az alakja, nagyon nagy, vagy úgy tűnik, hogy a szokottnál mélyebb rétegekben helyezkedik el.

A diagnózis fő célja, hogy a zsírdaganatot elkülönítsék a nagyon ritka, de rosszindulatú liposzarkómától, ami a bőr alatt nem elmozdítható, és sokkal gyorsabban növekvő, rosszindulatú, gyakran fájdalmas elváltozás.

A zsírdaganat csak akkor igényel orvosi beavatkozást, ha valamilyen kényelmetlenséget okoz. Az eltávolítás történhet sebészi kimetszéssel vagy zsírleszívás által. A kimetszés után a kiújulás esélye nagyon alacsony.

A zsírdaganat nem igényel semmilyen otthoni kezelést. Figyelje, hogy megáll-e a növekedésben, és ha nagyra nő, fájdalmat okoz vagy egyéb okból zavaró, forduljon orvoshoz.

Elolvasom a cikket