Egészséges ételek a dietetikusok ajánlásával

Ahogy a ruhatrendek, úgy a táplálkozási divat is folyamatosan változik. Hol a zsírokat, hol a cukrokat tekintjük főellenségnek, néha a fehérjét kell visszafognunk, de volt már a tojás is tiltólistás. A következő ételekről nem gondolnánk első hallásra, hogy fantasztikusan egészségesek, pedig a dietetikusok azt állítják, több értékes tápanyagot tartalmaznak, mint ahogy eddig sejtettük – írta meg a ridikul.hu.

Krumpli

Persze most sem biztatunk senkit arra, hogy szaladjon a legközelebbi gyorsétterembe egy adag olajban sütött, szétsózott sült krumpliért! De ha mi sütjük sütőben, óvatosan fűszerezzük, majd megtöltjük mindenféle finomsággal, például darált pulykával, kápia paprikával, avokádóval, tejföllel, ízletes és tápláló fogást kaphatunk, és szervezetünk is hálás lesz. A krumpliban sok a szénhidrát, de erre szüksége van izmainknak és agyunknak. Ráadásul majdnem annyi vitamin és ásványi anyag van benne, mint a barna rizsben, és több benne a kálium, mint a banánban!

Teljes tojás

A fitneszguruk gyakran csak a fehérjét használják fel sovány omlettjeikhez, arra hivatkozva, hogy a sárgájában túl sok a zsír. Valójában a tojás lényege a sárgájában van: csökkenti a koleszterinszintet, van benne cink, foszfor és jó zsírok.

Mirelit gyümölcs

Valamiért a mirelitről azt gondoljuk, hogy sokkal értéktelenebb, mint a friss gyümölcs. Pedig lefagyasztva jobban megmaradnak az értékes vitaminok, mint ha a szállításhoz szükséges permetezőanyagokkal telebombázott friss verziót vesszük! Ráadásul fagyasztással sokféle gyümölcsöt ehetünk télen is, csak arra figyeljünk, hogy ne melegítsük túl – a hő megöli az értékes mikrotápanyagokat!

Hal

Sajnos nem vagyunk egy halas nemzet, pedig legalább heti rendszerességgel kellene jó minőségű tengeri vagy édesvízi halat fogyasztanunk. Ezzel csökkentjük a szív- és érrendszeri megbetegedések esélyét, agyunk omega-3 zsírsavhoz jut, és a hal tele van a legjobb minőségű fehérjével. Most azt is megmutatjuk, hogyan kell elkészíteni.

Elolvasom a cikket