Veszélyes lehet, ha a tápszert így készíti el

A Swansea Egyetem tudósai arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen veszélyekkel járhat, ha az anyatej-helyettesítő tápszerek készítéséhez nem kellően forró vizet használunk – számolt be a Rizikometer közösségi oldalán.

Azt írják, hogy a porított állagú, víz hozzáadásával elkészíthető csecsemőtápszerek ugyanis nem sterilek, és olyan káros baktériumokat tartalmazhatnak, mint a Salmonella vagy a Cronobacter.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint ezért az anyatej-helyettesítő tápszerek készítéséhez használt vizet úgy kell felmelegíteni, hogy annak hőmérséklete legalább 70°C legyen (a fogyasztáshoz aztán természetesen vissza kell hűteni a kész tápszert).

A Maternal and Child Nutrition folyóiratban bemutatott kutatásban tápszerkészítő géppel, illetve vízforralóval felmelegített vízzel készített tápszereket hasonlítottak össze.

A vizsgált 74 tápszerkészítő gép közül csak 11 adott a porhoz 70°C-nál melegebb vizet (15 százalék), miközben a vízforraló segítségével előállított tápszerek 78 százalékának ennél magasabb volt a hőmérséklete. A tápszerkészítő gépek által adagolt víz hőmérséklete átlagosan 9°C-kal alacsonyabb volt, mint a vízforralóval melegített vízé – írták.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket