Engelmayer Ákos etnográfus vehette át az idei Felczak-díjat

Sütő-Nagy Zsolt
2023. november 10. péntek. 22:44

A csaknem kétszáz vendégetBiernacki Karol, a Waclaw Felczak Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete köszöntötte. A gálaműsor részeként Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész előadását hallgathatták meg a vendégek, és átadták a Felczak-díjat is, amelyet az alapítvány kuratóriuma azzal a céllal hozott létre, hogy ezzel is elismerje azon személyek munkáját, akik az évszázadokon átívelő magyar–lengyel barátság eszméjének továbbörökítéséhez kiemelkedő mértékben járultak hozzá.

Idén a díjat Engelmayer Ákos etnográfus, polonista, újságíró, a Szolidaritás tagja, a szabad Magyarország első varsói nagykövete vehette át az alapítvány kuratóriumi elnökétől.

Engelmayer Ákos elmesélte, hogy édesanyja révén már az anyaméhben magába szívta a lengyel–magyar barátságot, így szinte természetes volt számára, hogy amikor 1956-os szerepvállalása miatt itthon bezárultak előtte a felsőoktatás kapui, akkor Lengyelországban kezdett új életet, ahol nem csupán diplomát szerzett néprajz szakon, hanem hűséges társra is talált.

Később, 1980-ban a Szolidaritás alapító tagja lett, majd a rendszerváltást követően Antall József felkérésére a szabad Magyarország első varsói nagykövete lett, ám a Horn-kormány hivatali idejének lejárta előtt néhány hónappal leváltotta. Ezt követően a varsói Collegium Civizasban, a Pułtuski Bölcsészettudományi Főiskola nevű magánegyetemen, illetve a Varsói Egyetemen oktatott.

Elolvasom a cikket