Gyermekkari művészek és balettnövendékek adják elő az István, a királyt az Eiffel Műhelyházban + GALÉRIA

Mint az Opera csütörtöki közleményében felidézik, a jogtulajdonos Zikkurat Színpadi Ügynökség 2019-ben, a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának közreműködésével István, a király iskolába megy címmel hirdetett versenyt diákoknak, ebből született koncertszínházi produkció 2022 nyarán.

Feke Pál a tavaly amatőr gyerekekkel készített produkciót adaptálta az Opera ifjúsági együtteseire. A látványos fény- és hanghatásokkal kísért darab az Eiffel Műhelyház Bánffy színpadán kibővített nézőtérrel várja a közönséget, és az eredeti mű szinte minden dalát felvonultatja, leszámítva azt a néhány számot, amelynek előadása az alkotók meglátása szerint nem volna helyénvaló 18 éven aluli fiatalok részéről – áll a közleményben.

A produkcióban több mint 70 fiatal: 36 gyermekkari tag és 28 balettnövendék, valamint a darab szólistái, Takács Botond (István), Deim András (Koppány), Tompa Botond (Torda), Takács Fülöp Gergely/Várnai Dániel (Laborc), Tóth Szofi/Gábor Luca (Réka), Héjja Hanna/Csányi Panna (Sarolt), Kozlova Polína/Melkovics Loretta (Gizella), Dávida Márton (Sur), Bede Richárd (Solt), Jobbágy Patrik (Bese), Abebe-Ayele Rafael/Osztovits Márton és Csorba Jázmin (Sámánasszony) vesznek részt.

István, a király című ifjúsági előadás

Részlet az István, a király című ifjúsági előadásból

Fotó: MH/Purger Tamás

A produkció zenei vezetője Hajzer Nikolett, a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának karigazgatója, a darab tömegjeleneteiben mind a gyermekkarosok, mind pedig a balettnövendékek énekelnek, és mindkét együttes tagjai igen összetett koreográfiákat sajátítottak el Kovács Dénes és asszisztense, Rafai-Vetési Adrienn, a Magyar Nemzeti Balettintézet balettmestereinek betanításában – emelik ki a közleményben.

A szombati bemutató után november 12-én, 18-án, 19-én és 26-án lesz még látható az István, a király junior, amely – mint rámutatnak – jól illeszkedik azon ifjúsági előadások sorába, melyek a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek önálló produkcióiban láthatók az Eiffel Műhelyházban. Az elmúlt két évben hasonló koprodukcióban született meg a János vitézke, A makrancos királylány című Szőnyi Erzsébet-gyermekopera, valamint a KisHattyúk tava és KisCsipke című balettdarab.

Az István, a király junior a Zikkurat Színpadi Ügynökség és a Magyar Állami Operaház második együttműködése, 2020 őszén, Szörényi Levente 75. születésnapja alkalmából Szinetár Miklós rendezésében mutatta be az Erkel Színház az István, a király szimfonikus változatát Gyöngyösi Levente átiratában, operaénekesek előadásában. A produkció, amelyben a Magyar Állami Operaház Gyermekkara ugyancsak közreműködik, legutóbb idén tavasszal, a darab 40 éves jubileumán az Operaházban volt látható, és legközelebb 2024 májusában tűzik műsorra az Erkel Színházban.

Elolvasom a cikket