Nógrádi György: Az idő Izrael és Ukrajna ellen dolgozik

A szakértő kitért arra is, hogy bár a franciák szállítanak precíziós fegyvereket Ukrajnának, a németek továbbra sem döntöttek a Taurus-rakéták átadásáról. „A német védelmi miniszter azt mondta, hogy azért nincs még, mert szerintük, hogyha ezeket a rakétákat oda is adnák, ez a háború menetét nem befolyásolja” – mutatott rá.

„Rendkívül érdekes” – hívta fel a figyelmet ezek után –, „hogy szembekerült egymással Zelenszkij és az ukrán hadsereg főparancsnoka. Zelenszkij hitet tett a támadás mellett, az ukrán főparancsnok viszont bejelentette, hogy szó nem lehet támadásról, az ukrán hadsereg erre nem képes, védekeznie kell. Tehát látszik, hogy jelenleg Ukrajnában egy rendkívül komoly belső hatalmi harc van.”

Megemlítette továbbá, hogy „Amerikának az az érdeke, hogy így, vagy úgy Ukrajna az Európai Unió tagja legyen, ami nonszensz, de csak így tudja a még el nem vesztett területek fölött megtartani az ellenőrzést”. Egyébként a biztonságpolitikai szakértő szerint Ursula von der Leyen nem mondott igazat, Kijev a valóságban szinte semmilyen uniós feltételnek nem felel meg.

Nógrádi György az idő szorítására visszautalva megemlítette: ha a jövő évi amerikai választásokon „a republikánusok jönnek, az azt jelenti, hogy attól kezdve nem lehet fenntartani azt a rendszert, hogy öntik oda a pénzt, és egy részét ellopják, a frontokon pedig nem történik semmi”. Volodimir Zelenszkij ezért ideges, azzal ugyanis tisztában van, hogy „Ukrajna egyedül 24 órán keresztül sem képes a saját rendszerét fenntartani”.

A műsorban a közel-keleti helyzetről is szó esett. A biztonságpolitikai szakértő ismételten felhívta figyelmet arra, hogy Izrael a katonai szempontból nem tudja elveszíteni a gázai háborút. A kérdés az, hogy a békét képes lesz-e megnyerni. Ez ugyanis a korábbi konfliktusok esetén nem igazán sikerült neki.

Kiemelte azt is, hogy „az USA számára Izrael a térségben nagyon-nagyon fontos partner”. Törökország viszont – függetlenül a NATO-tagságától – Amerika rovására szeretné megerősíteni a befolyását a térségben. Ezért is lép fel nagyon keményen a zsidó állammal szemben.

Ami Izraelt illeti, a vezetés a hadművelet felgyorsítását szeretné elérni. „A gyorsítás azt jelenti, hogy minél előbb le akarnak számolni a Hamásszal, mert ha nem számolnak le, az idő Izrael ellen dolgozik, egyre több lesz a nemzetközi közvéleményben az Izrael-ellenes hang” – jelezte Nógrádi György. Hozzátette: „Egyiptom ebben partner, Törökország ebben nem partner. Ha elhúzódik a háború, akkor Izrael elszigetelődése fokozódni fog, és lehetetlen megmondani, hogy lesz-e második vagy harmadik front ellene. Egy gyors katonai győzelemnél nincs második front, egy lassúnál lehetséges.”

Elolvasom a cikket