Zelenszkij: Az Egyesült Államok nélkül is folytatjuk a harcot

Amennyiben Washington leállítaná a Kijevnek nyújtott katonai és pénzügyi támogatást, Ukrajna egyszerűen nélküle folytatná a konfliktust – állította Zelenszkij arra a kérdésre, hogy “aggódik-e” az amerikai külpolitika esetleges változásai miatt, különösen Donald Trump 2024-es elnökválasztási győzelme esetén.

Korábban Trump többször megfogadta, hogy 2024-es megválasztása esetén “24 órán belül” kidolgoztatna egy békeszerződést Moszkva és Kijev között.

A Reutersnek szerdán nyilatkozva Zelenszkij reagált az olyen ígéretekre, mint Trump terve, hogy “megoldja” a konfliktust.

“Ha ez megváltoztatja a külpolitikájukat, hát mit mondhatnék? Rendben, harcolni fogunk nélkületek” – mondta Zelenszkij, hozzátéve, hogy ez állítólag az ukrán nép akarata. Úgy folytatta, hogy a háború megállításának egyetlen “valódi módja” az, ha az orosz erők kivonulnak a Kijev által követelt összes területről. Azt is mondta, hogy biztos benne, hogy Moszkva csapatai “meg fogják tenni”, anélkül, hogy ezt részletezte volna.

A Reutersnek adott interjújában az ukrán elnök azt is mondta, hogy “bármelyik” amerikai elnök segítene Ukrajnának, ha ismerné “a háború minden kihívását, eredményét és kárát”.

Korábban, múlt vasárnap az NBC televíziónak adott külön interjújában Zelenszkij meghívta Trumpot Ukrajnába, és ígérte, hogy “24 perc alatt” meggyőzi a volt amerikai elnököt arról, hogy képtelen lenne bármilyen alkut kötni Oroszországgal. Trump a Newsmax amerikai médiumnak adott írásbeli nyilatkozatában elutasította az ajánlatot. Egy ilyen utazás “összeférhetetlenséget” okozna egy olyan időszakban, amikor Joe Biden elnök kormánya hivatalosan Kijevvel tárgyal – mondta.

A hét elején Zelenszkij azt is állította, hogy Kijevnek van egy “terve”, amelynek segítségével az év végéig győzedelmeskedhet a harctéren és “eredményeket” mutathat fel.

Szavai akkor hangzottak el, amikor Ukrajna sokat hangoztatott nyári offenzívája alig hozott változást a frontvonalakon, miután hónapokig tartó heves harcok és hatalmas anyagi és személyi veszteségek jellemezték az ukrán oldalt.

Ukrajna főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok a múlt héten azt mondta az Economistnak, hogy a Moszkva és Kijev közötti konfliktus az első világháborúhoz hasonló patthelyzetbe került, amelyben Oroszország a nagyobb erőforrások miatt fölényben van. A Pentagon szintén a héten közölte, hogy már csak mintegy 1 milliárd dollárja maradt a Kijevnek nyújtott katonai segélyre, és mostantól kezdve be kell osztania azt.

Elolvasom a cikket