Az amerikai sajtó megnevezte az Északi Áramlat elleni merénylet ukrán irányítóját

„Egy magas rangú ukrán katonatiszt, akinek szoros kapcsolatai vannak az ország hírszerző szolgálataival, központi szerepet játszott az Északi Áramlat gázvezeték 2022-es felrobbantásában” – jelentette a lap ukrajnai és európai tisztviselőkre, valamint jól értesült forrásokra hivatkozva.”

A cikk azt állítja, hogy az ezredes nem egyedül dolgozott. Az amerikai média szerint magasabb rangú ukrán tisztviselők utasításainak engedelmeskedett, akik viszont Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnoknak voltak alárendelve. Ugyanakkor maga Csernyinszkij tagadta, hogy szerepe lett volna az Északi Áramlat felrobbantásában.

Emellett a jelentés szerint az ukrán ezredes 2020-ban felügyelte azt a tervet, hogy Belaruszba „becsalják” a „Wagner-csoport” harcosait, hogy elfogják és Kijevbe szállítsák őket. Azt is megjegyzik, hogy számos titkos műveletet hajtott végre az orosz fegyveres erők ellen.

Idén áprilisban a média arról számolt be, hogy az egyik egység korábbi megbízott parancsnokát, Roman Cservinyszkijt Ukrajnában őrizetbe vették. Állítólag megpróbálta megszervezni az orosz légierő egyik repülőgépének eltérítését, ami a Kirovohrad régióban lévő Kanatovo repülőteret ért rakétacsapáshoz vezetett.

Az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 robbanásai 2022. szeptember 26-án történtek. Németország, Dánia és Svédország nem zárta ki a célzott szabotázst. A Nord Stream AG szerint a vészhelyzet példa nélküli, és a javítás időkeretét nem lehet megbecsülni. Az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény miatt indított eljárást.

Seymour Hersh amerikai újságíró informátorai szerint a gázvezetékek alatt lévő robbanóanyagokat amerikai búvárok helyezték el a Baltops 2022 NATO-gyakorlat során, és a norvégok három hónappal később robbantották fel őket. Joe Biden elnök azért döntött a vezetékek szabotálása mellett, miután több mint kilenc hónapon át titokban tárgyalt nemzetbiztonsági csapatával, mert attól tartott, hogy Németország, amely az Északi Áramlaton keresztül kap gázt Oroszországtól, nem akar részt venni az Ukrajnának nyújtott katonai segélyben. Washington tagadja a vádakat.

Márciusban a The New York Times arról számolt be, hogy a hírszerzés bizonyítékai szerint egy ukránbarát csoport állt az Északi Áramlat elleni támadás mögött, és hogy terveit nem feltétlenül ismerte a kijevi rezsim is. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt a verziót „teljes képtelenségnek” nevezte. Szerinte egy ilyen robbantást „csak olyan szakemberek tudtak volna végrehajtani, akik mögött az állam teljes ereje áll, amely bizonyos technológiákkal rendelkezik”. Az orosz elnök hozzátette, hogy az USA érdekelt volt az Északi Áramlat robbantásában és ehhez hasonló incidensekben is, hogy Európát drágább LNG-vel lássa el.

Elolvasom a cikket