Izrael erői a Hamász felszámolása után is Gázában lesznek

„Ami a másnapról szóló dolgokat illeti, az a nap csak a Hamász felszámolása után jön el. Gáza demilitarizált lesz, és a Gázai övezetből nem fog többé fenyegetés érkezni Izraelre” – mondta egy sajtótájékoztatón – írja az oroszhirek.hu.

Hozzátette, hogy az izraeli erők fenntartják maguknak a jogot, hogy fellépjenek az enklávéból Izraelre irányuló bármilyen fenyegetés megállítása érdekében.

„Annak érdekében, hogy garantáljuk, hogy nem lesz fenyegetés, bármikor, ha szükséges, az Izraeli Védelmi Erők továbbra is biztonsági ellenőrzést fognak gyakorolni a Gázai övezetben, garantálva, hogy a terrorizmus nem fog onnan kiindulni, mert az október 7-i mészárlás örökre bebizonyította, hogy ahol nincs izraeli ellenőrzés, ott a terrorizmus gyökeret ver és lecsap ránk. Ez bebizonyosodott Júdeában és Szamáriában (Ciszjordánia izraeli elnevezése – a szerk.) is, ezért semmilyen körülmények között nem fogok engedni a biztonsági ellenőrzésből” – folytatta a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy ki fogja gyakorolni a civil ellenőrzést a Gázai övezetben, Netanjahu azt mondta, hogy ott nem lehetnek radikálisok a hatalomban.

„Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy a biztonsági ellenőrzés magában foglalja azt a képességet [az izraeli erők számára] , hogy bármikor bemehessünk, amikor csak akarunk, hogy likvidálják a terroristákat, akik esetleg újra felbukkanhatnak és elkezdik fenyegetni Izraelt. Elmondom, hogy mi nem lesz. Nem lesz Hamász. Nem lesz olyan polgári hatóság sem, amely arra neveli a gyermekeit, hogy gyűlöljék Izraelt, hogy izraelieket öljenek, hogy felszámolják Izrael Államot” – mondta.

A közel-keleti helyzet élesen kiéleződött, miután a Hamász fegyveresei október 7-én a Gázai övezetből betörtek Izraelbe, és a határhoz közeli izraeli települések lakóinak meggyilkolását és túszejtést hajtottak végre. A Hamász a támadást válaszlépésnek minősítette a jeruzsálemi Templom-hegyen lévő al-Aksza mecset elleni izraeli fellépésre. Izrael teljes ostromot rendelt el a Gázai övezetben, és csapásokat mért a területre, valamint Libanon és Szíria egyes részeire. Összecsapások zajlanak Ciszjordániában is.

Elolvasom a cikket