Az Egyesült Államok kifogyóban van a légvédelmi rendszerekből is

Az egyre ellenségesebb közel-keleti környezet arra késztette az Egyesült Államokat, hogy további hat MIM–104 Patriot rakétarendszer-elemet telepítsen, megduplázva ezzel a térségben lévők számát – jelentette vasárnap a Wall Street Journal. A Pentagon mostanra kifogyóban van a felszerelésből – számolt be az Oroszhírek.

A bejelentett áthelyezésre az iraki és szíriai amerikai katonai támaszpontok elleni sorozatos rakéta- és dróntámadások közepette került sor, amelyekkel Washington az iráni proxy erőket vádolta. A további ütegeket Bahreinbe, Kuvaitba és Szaúd-Arábiába küldték, amelyek tucatnyi amerikai katonai létesítménynek adnak otthont – írta a WSJ a telepítéseket ismerő emberekre és a Pentagon Patriot-kezelők számára kiadott toborzási hirdetéseire hivatkozva.

A lap által azonosított, a nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerek iránti megnövekedett kereslet egyik láthatóbb következménye, hogy Washington nem küldött Patriot-elemeket a hétfőn kezdődött dubaji légibemutatóra. A Pentagon a rendszer mindhárom fő elemét – a hordozórakétát, a radarkocsit és a parancsnoki állomást – ki akarta állítani, de október végén bejelentette az eszköz átirányítását.

A Pentagon összesen 60 üteggel rendelkezik a lap szerint, amelyek közül néhányat világszerte telepítettek Németországtól Guamon át Dél-Koreáig. Washington engedélyezte néhány szövetségesének, hogy megvásárolja a rendszert.

Elolvasom a cikket