Felkapott lett a fenyőkéreg – van, ahol sorban állnak érte

A hazai mulcs forgalmazásának egyik legismertebb szakembere Kiss Gergelyné Király Andrea okleveles agrármérnök, a gödöllői Specialmix kertészet tulajdonosa, aki 25 évvel ezelőtt fedezte fel, hogy ez a természetes hulladék természetes talajtakaró is lehet. Napjainkra a 16 hektáros kertészetük bevételének csaknem felét ez a termék adja. Elmondta, amennyiben valaki nem szeretne folyamatosan locsolni, gazolni, gyomirtózni a kertben, akkor a cserjék, tuják és díszfák alá jó választás a fenyőfakéreg mulcs.

A mulcsozást az év bármelyik időszakában elvégezhetjük, de a precíz előkészületekre minden esetben figyelni kell, mert csak akkor lesz jó a végeredmény. Ezután évente elegendő egy-két zsákkal megszórni a területet, hogy felfrissüljön és színt kapjon a réteg, de a praktikussága így is megmarad.

A mulcsozás szerepe jelentős – elnyomja a magról kelő gyomokat, ugyanis az nem jut fényhez a takaróanyag alatt, valamint a zsenge hajtásai sem képesek átjutni a mulcsanyagon.

Viszont a tarackos gyomok, a tulipánhagyma, vagy a pitypang ugyanúgy kinőnek. A mulcs dekoratív, díszíti a kertet és megtartja a talajban a nedvességet. Egy idő után a komposztálódás folyamata is elkezdődik, ami az alsó rétegbe visszapótolja a tápanyagokat.

„Az első lépés az, hogy a gyommentessé kell tenni a talajt, ahová leszórjuk a kérget, a magról kelő gyomot pedig ki kell kapálni, de az évelő gyomokat is totális gyomirtóval kell kiirtani úgy, hogy közben a kultúrnövényeket megóvjuk. Ha ezekkel végeztünk, akkor kell a területet öt-hat centiméter vastagságban megszórni” – sorolja a teendőket a kertészet vezetője, aki szerint a legjobb, ha a vörösfenyő kéregből készült mulcsot válasszuk, mert az a legtartósabb, de a borovifenyő, vagy a lucfenyő kérgek is alkalmasak mulcsozásra. Ez utóbbi kettővel a kertészet is foglalkozott, de mivel sokszor akadozott a forgalma nem tudták a vevőket rendszeresen kiszolgálni belőlük.

A fenyőkérget külföldön már 25 éve használják talajtakarásra és díszítésre, de idehaza még most is nehéz beszerezni az állandó, jó minőséget. Sajnos volt rá példa, hogy olyan szállítmányok is érkeztek, amelyekben fél tégla, műanyag szemét és vas is volt, ugyanis ahol feldolgozták, a fenyő mellett szeméttelep működött.

A talajtakarás védelmet nyújt az erózió és defláció ellen, azaz a víz és a szél romboló hatása ellen. Az emberi és gépi munkavégzés is könnyebbé válik, a sáros, csúszós talaj kiküszöbölésével. A talajtömörödés megakadályozásával javul a porozitás, és mérsékeltebb lesz a tápanyag kimosódása. A csapadék is jobban beszivárog, nincs káros mechanikai hatásuk az esőcseppeknek sem.

Elolvasom a cikket