Tovább emelkedtek Irán uránkészletei

MH/MTI
2023. november 15. szerda. 23:59

Irán 60 százalékosra dúsított uránkészletei 6,7 kilogrammal, 128,3 kilogrammra emelkedtek, ami több mint háromszorosa a nagyjából 42 kilogramm uránnak, ami a NAÜ meghatározása szerint elméletben elegendő további dúsítás mellett egy atombomba építéséhez – derül ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerdán napvilágot látott bizalmas jelentése szerint.

Atomfegyver előállításához 90 százalék fölé dúsított hasadóanyagra van szükség.

Egy másik jelentésben az ügynökség nehezményezte, hogy továbbra sem sikerült előrelépést elérni több kérdésben: ezek az iráni nukleáris létesítményekben tavaly leszerelt megfigyelőeszközök visszahelyezése, illetve nem kaptak választ két be nem jelentett atomlétesítményben talált uránrészecskék eredetére.

A NAÜ szerint szintén nem jutottak előre a teheráni vezetés egyik döntésének visszavonása ügyében, amellyel Irán gyakorlatilag kitiltotta a szervezet egyes megfigyelőit Iránból. Diplomaták szerint a szervezet legtapasztaltabbjai közé tartozó francia és német szakemberekről van szó.

Az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a Teherán és a nagyhatalmak, valamint Németország által 2015-ben aláírt nukleáris megállapodásból (JCPOA), amely az iráni nukleáris tevékenység korlátozásáért cserébe lehetővé tette az iszlám köztársasággal szemben hozott szankciók feloldását.

Az amerikai szankciók 2018-as ismételt életbe léptetésére Teherán azzal válaszolt, hogy visszavonta az iráni nukleáris tevékenységnek a megállapodásban vállalt korlátozását. A teheráni vezetés mindemellett azt állítja, hogy nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál.

Elolvasom a cikket