Bele is halhatunk ebbe a mindennapos pozitív szokásba

A nevetés sok szempontból pozitív hatással van szervezetünkre, hiszen csökkenti a stresszhormonok, például a kortizol szintjét, ezáltal enyhítve a szorongást és megelőzve a depressziót. Emellett a nevetés serkenti az endorfinok termelődését, amelyek természetes boldogsághormonok, így javítják az általános hangulatot és a közérzetünket is, valamint még az enyhébb fájdalmakra is igazi gyógyírként hatnak.

Egy jó kacagás továbbá fokozza a vérkeringést, megvédve ezzel az érrendszerünket, valamint erősíti az immunrendszert is. Összességében tehát elmondható, hogy a nevetés nem csupán egy kellemes, általában társasági élmény, hanem számos fizikai és mentális előnnyel is jár.

De mi van akkor, ha túlzásba visszük a mókát és a kacagást, és ránk jön a fékezhetetlennek tűnő röhögőgörcs egy jó poént hallva vagy egy vicces szituációt átélve? Nos, az orvosok szerint akár tragédiával is végződhetnek az ilyen esetek, ugyanis bár ritkán, de a nevetés olykor ölni is képes.

Robin E. Ferner, a Birminghami Egyetem professzora szerint a röhögőgörcs akár végzetes is lehet, hiszen egyes esetekben a túlságosan „kemény” nevetés megrepesztheti az agyi aneurizmát, ez az állapot pedig halállal is végződhet. Ugyanakkor a heves nevetés hatására asztmás roham is felléphet, ennek oka pedig az, hogy a szervezet különböző válaszokat ad a különböző érzelmekre, ez pedig megváltoztatja a légzést. Ezt hiperventillációnak hívják, ami beszűkítheti a légutakat, ez pedig asztmás tüneteket idézhet elő, például köhögést, ziháló légzést, légszomjat vagy akár a mellkasban jelentkező szorító érzést.

A fékezhetetlen nevetés ritka esetekben gelasztikus rohamokhoz is vezethet, ami az epilepsziás rohamok egyik fajtája, de akár meg is fulladhatunk a röhögőgörcs közben, hiszen sok esetben nem jutunk elég oxigénhez a nevetések között, ám szerencsére ez szintén a ritka esetek közé tartozik, ahogyan a nevetés miatti szívleállás is. Ezek a halálokok tehát mind valószínűtlennek számítanak az egészséges, felnőtt emberek esetében, ám nem lehetetlen a bekövetkezésük.

Elolvasom a cikket