Ha egy alkoholista leteszi a poharat, 7 hónap múlva jön rendbe az agya

Jó hírt kaptak az alkoholisták, akik hajlandók változtatni életmódjukon. Egy új kutatás ugyanis kiderítette, mennyi időre van szüksége egy alkoholhasználati zavarban (AUD; ez az alkoholizmus tudományos megnevezése) szenvedő agyának az utolsó pohár letétele után a károk helyreállítására.

Mint ismert, a túlzott alkoholfogyasztás hatására egyes agykérgi régiói hajlamosak az elvékonyodásra, melyek rendkívül fontos szerepet töltenek be a kognitív funkciók tekintetében.

Az Alcohol című szakfolyóiratban nemrégiben publikált tanulmány megállapításai szerint, ha valaki felhagyott az ivással, azoknál idővel vastagodni kezdett az agykéreg, leggyorsabban az első hónapban – de utána is folytatódott ez a tendencia, míg 7,3 hónap múltán már az AUD-tól nem szenvedő emberekéhez volt mérhető az agykéreg vastagsága.

A Science Alert kiemeli: már korábbi kutatások is kimutatták, hogy az egyes agyrégiók felépülhetnek, ha valaki leteszi a poharat, ugyanakkor mindeddig az nem volt világos, hogy a gyógyulás milyen gyorsan megy végbe. A legtöbb tanulmány ráadásul csak az ital letétele utáni első hónapot vizsgálja – az mindeddig nem volt ismert, hogy hosszabb távon milyen javulás következhet be az agykéreg vastagságában.

Pedig fontos területről van szó, az agyban és a tudományos vizsgálatok viszonylatában egyaránt: az agy krónikus alkoholfogyasztás hatására bekövetkező elváltozásai pont azt nehezítik meg, hogy az egyén letegye az italt.

A Science Alert példaként hozza a prefrontális kérget: ez a döntéshozatalban és a tervezésben vesz részt, és az alkohol hatására megeshet, hogy kevésbé aktívvá válik – azt eredményezve, hogy mind nehezebbé válik az egészségre vonatkozó helyes döntések meghozatala.

Az összefüggések jobb megértéséhez azonban még további, hosszú távú vizsgálatok szükségesek.

Elolvasom a cikket