Venezuelában már országosan elfogadják a MIR-kártyákat

Caracas tavaly közölte, hogy hajlandó csatlakozni az orosz nemzeti fizetési rendszerhez, és idén júniusban kezdte el elfogadni a MIR-kártyákat.

„Ma a MIR platformon Venezuela területének 100 százalékán lehet fizetni, és az összes fizetési pont mintegy 36 százaléka elfogadja a MIR-kártyákat” – mondta Pinto egy moszkvai tájékoztatón, miután megbeszélést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Megjegyezte, hogy az ország egyik legnépszerűbb üdülőhelyén, a Margarita-szigeten az összes kereskedelmi ponton lehet MIR-kártyát használni.

Októberben Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy a MIR fizetési rendszer több mint 80 ezer bankautomatánál működik Venezuelában.

A latin-amerikai ország MIR-hez való csatlakozása része a dollármentesítési törekvéseknek, mivel Moszkva és Caracas igyekszik megteremteni a nemzeti valutában történő elszámolások feltételeit.

Az orosz MIR fizetési rendszerben a rendszer üzemeltetője szerint tavaly óta folyamatosan nő az új kártyák iránti kereslet. Jelenleg világszerte mintegy tíz ország használja a rendszert, és körülbelül 15 másik ország jelezte érdeklődését a rendszer bevezetése iránt.

Márciusban Kuba bejelentette a nyugati fizetési kártyák orosz alternatívájának elindítását. Havannában több bank a MIR logóval ellátott ATM-eket helyezett üzembe, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy az orosz bankkártyákkal kubai pesóban lehessen készpénzt felvenni.

Elolvasom a cikket