Ezek azok a munkák, amelyeket a mesterséges intelligencia biztosan nem vesz el az emberektől

2023. november 18. szombat. 7:48

Hiába terjed egyre több területen a mesterséges intelligencia alkalmazása, vannak olyan munkakörök, amelyek egy darabig még biztosan emberi gondolkodást igényelnek – írta a BBC.

A Goldman Sachs jelentése szerint az Európai Unióban és az Egyesült Államokban 300 millió munkahely szűnhet meg az automatizálás miatt, a mesterséges intelligencia ugyanis jelenleg az emberek által végzett munka negyedét képes elvégezni.

A változások forradalmiak is lehetnek, könnyen lehet például, hogy nemcsak egyes emberek veszítik el a munkájukat, hanem komplett ágazatok ürülnek ki. Néhány munkakört azonban egy darabig még nem veszélyeztet a mesterséges intelligencia, ezeket a szakértők három kategóriába sorolják:

  • az olyan munkák, amelyek valóban kreatívak: új ötletekre, új megoldásokra mindig szükség lesz. Ez a látszólagos biztonság azonban nem vonatkozik minden kreatív szakmára, például a vizuális művészetekben vagy a grafikus tervezésben hatásos lehet a mesterséges intelligencia. Az orvostudományban és a jogban viszont egy darabig még szükség lesz emberekre.
  • A második kategóriába azok a szakmák tartoznak, amelyeknél fontosak az interperszonális kapcsolatok (például ápolók, üzleti tanácsadók, oknyomozó újságírók), ezeknél ugyanis mélyebb megértésre van szükség.
  • A harmadik kategória pedig azokra a munkákra vonatkozik, amelyek valóban nagy mobilitást, kézügyességet és problémamegoldó képességet igényelnek kiszámíthatatlan környezetben. Ilyen lehet például a villanyszerelők, a vízvezeték-szerelők vagy a hegesztők munkája. Valószínűleg ezeket a legnehezebb automatizálni.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek a szakmák teljesen el vannak szigetelve a mesterséges intelligencia felemelkedésétől. Valójában a legtöbb munkahelynek iparágtól függetlenül vannak olyan aspektusai, amelyeket a technológia valószínűleg hamarosan automatizál.

Elolvasom a cikket