Lázad a washingtoni „mély állam” Joe Biden ellen a Wall Street Journal szerint

„Biden elnök mostanában megtapasztalhatta, hogy milyen az élet republikánus elnökként. A «mély állam» egyes részei lázadoznak ellene, amiért támogatja Izraelt” – olvasható a Wall Street Journal szerkesztőségi véleménycikkében.

A lap beszámol arról, hogy 40 kormányzati ügynökség 500 tisztviselője és alkalmazottja levelet küldött Bidennek, és azt követelték, hogy kezdeményezzen tűzszünetet Izrael és a Hamász között.

„Az amerikaiak nem akarják, hogy a hadseregünk egy újabb értelmetlen és költséges közel-keleti háborúba keveredjen” – írták a levélben. A dokumentumon a szerzők nem vállalták a nevüket.

Hasonló levelet küldött a Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség ezer dolgozója, akik szintén tűzszünetet követeltek. A tisztviselők hozzátetették: nem írják alá a levelet, mert féltik a biztonságukat, és tartanak attól, hogy kirúgják őket.

„Ha a demokrácia jelent még valamit, akkor talán valóban el kellene, hogy veszítsék a munkájukat, sőt le kellene mondaniuk, ha már nem tudják támogatni a főnöküket” – írják a lap szerkesztői.

„A washingtoni kormányzat dolgozóinak az a feladata, hogy végrehajtsák az elnök rendelkezéseit, nem pedig az, hogy nyomást gyakoroljanak rá és névtelen levelekkel és szivárogtatásokkal próbálják megváltoztatni a politikáját” – teszik hozzá.

A Wall Street Journal megjegyzi: a washingtoni külügyminisztériumon belül sokaknak szintén nem tetszik Biden Izrael-politikája. A külügyben a vietnami háború idején létrehoztak egy hivatalos „különvélemény” csatornát, ahol lehetőség van jelezni, ha valaki nem ért egyet a kormányzati külpolitikával. A levelekkel szemben ezek a vélemények nem névtelenek, de nem is nyilvánosak.

A New York-i székhelyű lap szerkesztői szerint annyira védve vannak a meg nem választott washingtoni bürokraták, hogy nem is nagyon van arra mód, hogy kirúgják őket, ha lázadnak az elnök ellen.

Elolvasom a cikket