Nem csak a hegyek közé kell a téli gumi!

Sokan ébredhettek ma reggel arra, hogy az autójuk „fehéren” csillog – ez is jelzi, hogy közelednek a hideg, mínuszos időszakok – figyelmeztette cikkében az úrvezetőket a Szatmári Friss Újság. Mint olvasható, azért, hogy megelőzhessük a bajt, a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) is megosztott pár ajánlást, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha sofőrként szeljük az utakat.

Aláhúzzák, bár Romániában – így Erdélyben sem – nincs megszabva egy bizonyos dátum, amikortól kötelező lecserélni a gumiabroncsot, viszont fontos, hogy mikor az útviszonyok már követelik a váltást, mi már felkészültek legyünk. A katasztófavédelmisek következő, téli felkészülésre ösztönző eleme a hólánc, ami sokszor talán fölöslegesnek tűnhet, de valljuk be, jó, ha ott van a csomagtartóban. Nem feltétlen kell felhelyezni, ha leesik két centi, hiszen ilyen körülmények között elég, ha a gumiabroncsunk megfelelő, viszont amennyiben több hullik, és a jegesedés is közrejátszik, jól jön, ha valami segíti a haladást.

A cikkben egyebek mellett hozzáteszik, ahogyan a fékeket, az akkumulátort, a motort, az abroncsokat és a gépkocsi legtöbb alkatrészét, úgy a zárakat is fel kell készíteni a téli hidegre.

Elolvasom a cikket