Szijjártó Péter: Az elmúlt évek dinamikus fejlődést hoztak a magyar-török kapcsolatokban

MH/MTI
2023. november 24. péntek. 20:47

Újra kedves vendéget fogadhattunk Dunakeszin, Mehmet Kacir, Törökország ipari és technológiai minisztere tette nálunk tiszteletét. Áttekintettük a kétoldalú gazdasági együttműködés legfontosabb kérdéseit és örömmel állapíthattuk meg, hogy az elmúlt évek dinamikus fejlődést hoztak a magyar-török kapcsolatokban – írta hivatalos közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„A Magyarországra irányuló török export tavaly rekordot döntött, kereskedelmi forgalmunk idén 29 százalékkal nőtt és kapcsolataink lehető legmagasabb bizalmi fokát bizonyítja az a tény, hogy mostanra szoros és hatékony hadiipari együttműködést is fel tudtunk építeni” – olvasható a Facebook-bejegyzésben.

Törökország továbbra is fontos szerepet játszik Magyarország energiaellátásának biztosításában, a tárgyalások jelenlegi állása szerint még az év vége előtt véglegesíteni tudjuk gázvásárlási megállapodásunkat a legnagyobb török energiavállalattal – fogalmazott Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette: előrelépést jelent a legnagyobb vasútépítő vállalataink között létrejött megállapodás, melynek értelmében közösen fognak indulni az európai és Európán kívüli tendereken. Egyetértettünk abban is, hogy a két ország közötti légijáratok számát növelni kell, az ehhez szükséges lehetőséget pedig biztosítjuk a Turkish Airlines számára.

Elolvasom a cikket