A borsófőzelék már a múlté

Pestós borsókrém kenyérre

Hozzávalók:
Egy bögre zöldborsó
Fél bögre alaplé
Három szál újhagyma (egy tálaláskor a tetejére vágva)
Egy gerezd fokhagyma
Két-három teáskanál pesto
Fél lime leve
Egy teáskanál fehér balzsamecet ízlés szerint
(Só, bors)

A borsót megpárolom, az újhagymát apróra vágom. Egy megfelelően mély tálba teszem, és összeturmixolom. Egyszer megcsavarom a lime felét a tenyeremben, annyi lé éppen elég rá. Sózom, borsozom, és összekeverem a pestóval. Ha nagyon sűrű, olívaolajjal vagy vízzel hígítom, ha túl markáns a borsó, akkor teszek még hozzá egy kis pestót. Pirítósra, friss bagettre kenve, akár a tetejére egy kis parmezánt, pecorinót reszelve is finom.
Extra tipp: Aki igényli, tegyen hozzá néhány teáskanál tejfölt vagy mascarponét, ettől még krémesebb lesz. Nemcsak különféle kenyerekre kenve, hanem mártogatósnak is kiváló, de szendvicskrém gyanánt sajt és felvágott mellé is finom!

Mentás borsókrémleves

Hozzávalók:
70-80 dkg zöldborsó
Két kisebb vagy egy nagy krumpli
Három szál újhagyma vagy kb. 8 cm póréhagyma
Friss menta, 3-4 szál
olívaolaj, só, bors
1 liter alaplé
A hagymát apróra vágom, és vajon vagy olívaolajon megfuttatom. Rádobom az egészen apróra vágott krumplit, azt is megfuttatom, majd mehet bele a borsó. Felöntöm az alaplével, sózom, borsozom, beleteszem a menta felét, puhára főzöm. Botmixerrel összeturmixolom – éppen csak annyira, hogy ne legyen teljesen homogén, de kellemesen krémes állagot kapjon. Hozzáteszem a maradék fűszert, és tálalom.
Tipp: Krutonnal, sajtropogóssal, levesgyönggyel, de akár tejszíncseppekkel vagy pirított baconnel is isteni!

Spárga- és borsósaláta

Hozzávalók:
25 dkg zöld spárga
25 dkg zöldborsó

Az öntethez:
Egy gerezd fokhagyma
Fél csomag újhagyma
Négy evőkanál olívaolaj
Egy teáskanál méz
Só, bors, lime-lé
Mentalevél

A borsót és a spárgát sós vízben pár perc alatt még roppanósra főzzük. Közben elkészítjük az öntetet, amihez apróra vágjuk az összes fűszert, és összekeverjük a folyadékokkal. Leszűrjük a zöldségeket, és összekeverjük az öntettel.
Tipp: Magában is finom, de szórhatunk rá különféle magokat (diót, tökmagot, lenmagot, fenyőmagot, napraforgómagot vagy ezek keverékét, akár pici olívaolajjal serpenyőben megpirítva), vagy köretként tálalhatjuk főétel mellé. Önálló ebéd vagy vacsora is lehet belőle, ha összekeverjük egy tonhalkonzervvel, vagy főtt tojást szeletelünk mellé, és a tetejére valamilyen markáns ízvilágú sajtot reszelünk.

Elolvasom a cikket