Manfred Weber: A migráció miatt sorsdöntő lehet a jövő évi EP-választás

A CSU küldöttei a szavazatok 96 százalékával Webert választották meg csúcsjelöltjüknek az európai parlamenti választásokra. Weber a konzervatív néppárti EPP párt- és frakcióvezetője. A 2019-es európai parlamenti választások után tulajdonképpen ő lett volna az Európai Bizottság elnöke, de ezt a posztot a szintén német Ursula von der Leyen (CDU) kapta meg végül.

Weber és a CSU vezetője, Markus Söder sorsdöntő választásnak nevezte az európai választásokat, különösen a jobboldali populisták felemelkedése miatt. A csúcsjelölt ennek kapcsán visszautalt arra, hogy türingiai AfD vezetője, Björn Höcke szerint az EU jelenlegi formájában megérett a pusztulásra. Weber világossá tette: Európát nem szabad ilyen „náciknak” tönkretenniük. Ennek kulcsa a migráció kérdésében rejlik. „A kérdést most kell megoldanunk, és mindazok, akik ebben nem hajlandóak együttműködni, nagy felelősséget viselnek”.

A bajor rádió kérdésére utóbb világossá tette: az Európai Uniót nem tartja hibátlannak, viszont összességében jónak tartja, olyan intézményrendszernek, amit meg kell védeni az „AfD neonáciaitól”, akik gyökeres változásokat követelnek. A migrációt illetően védelmébe vette a brüsszeli migrációs paktumot, és arra figyelmeztetett, hogy akik nem fogadják el, azok jobboldali populisták, vagy azok kezére játszanak, ami megengedhetetlen.

Söder a küldöttgyűlésen azt mondta, hogy a migrációs kérdés megoldása központi jelentőségű az európai választásokon való sikerhez. „Továbbra is szükségünk van az Európába irányuló bevándorlás jelentős csökkentésére és egy integrációs határra”. Hatékonyabbá kell tenni a határvédelmet és módosítani kell a menekültügyi törvényt – tette hozzá.

Weber csúcsjelölt kijelentette, hogy az európai választásokon az a célja, hogy leváltsák az európai zöld–liberális–baloldali koalíciót. A „vörös–zöld ideológia” felmorzsolódott, és megtört a valósággal szemben – mondta elsősorban a környezetvédelem ügyére gondolva. Azzal folytatta ugyanis, hogy „súlyos hiba” a személygépkocsik belsőégésű motorjainak 2035-re tervezett betiltása. A belső égésű motorok betiltásáról szóló irányelv szövege azonban 2026-ban felülvizsgálatot ír elő. A CSU számára a következő érvényes: „Ha ezt az irányelvet 2026-ban felülvizsgálják, akkor gondoskodnunk kell arról, hogy ezt a belső égésű motorokra vonatkozó tilalmat újragondolják”.

Elolvasom a cikket