Az ásványvíz vagy a csapvíz jobb az egészségünknek?

A csapvíz előnyei és hátrányai

A csapvíz, nagy kutakból, tavakból, folyókból vagy tározókból származik. Ez a víz általában egy víztisztító telepen halad át, mielőtt az otthonokba és a vállalkozásokba kerülne. Míg a szennyezett ivóvíz bizonyos régiókban probléma, a csapvíz általában biztonságos, kényelmes és környezetbarát.

A biztonság az Ön tartózkodási helyétől függően változhat

Bár ma már a legtöbb fejlett régióban biztonságos ivókészlet található, bizonyos régiók nagyobb mértékben lehetnek kitéve toxinoknak, például ipari szennyező anyagoknak vagy a mezőgazdasági lefolyásból származó baktériumoknak. Ezenkívül a régi vízvezetékek szennyeződéseket, például ólmot vezethetnek be, és a természeti katasztrófák, például az árvizek átmenetileg szennyezhetik a közvízrendszereket.

Ugyanolyan jó az íze, mint a palackozott víznek?

Gyakran mondják, hogy a palackozott víz jobb ízű, mint a csapvíz. Ennek ellenére a vaktesztek során a legtöbb ember nem tud különbséget tenni a csapvíz és a palackozott víz között, ugyanis általában a csapvíz íze ugyanolyan, mint a palackozott vízé. Ennek ellenére olyan tényezők, mint az ásványianyag-tartalom vagy a vízcsövek típusa és kora, befolyásolhatják az ízt.

A környezeti hatás sokkal kisebb, mint a palackozottnak

Mielőtt elérné az Ön házát, a vizet egy kezelőlétesítményben tárolják, ahol folyamaton megy keresztül a potenciális szennyeződések eltávolítása érdekében. A fertőtlenítés során vegyszereket lehet hozzáadni a megmaradt mikrobák elpusztítása és a kórokozók elleni védelem érdekében.

Mindezek a lépések vegyi anyagokat és energiát használnak fel, ami környezeti hatást eredményez. Ennek ellenére a csapvíz általános környezeti hatásai lényegesen kisebbek, mint a palackozott víznek. Ezenkívül a csapvízhez nincs szükség műanyag vagy egyéb eldobható tárolókra, amelyek hulladéklerakókba kerülhetnek.

Olcsó és kényelmes

A csapvíz legnagyobb előnye talán az alacsony költsége és kényelme. Egyszerűen megtölthet egy újrafelhasználható palackot csapvízzel, mielőtt kimenne az ajtón. A csapvíz éttermekben, bárokban és nyilvános ivókutakban is elérhető – és szinte mindig ingyenes.

A palackozott víz előnyei és hátrányai

A palackozott víz többféle forrásból származik. Egyes termékek egyszerűen palackozott csapvizet tartalmaznak, míg mások friss forrásvizet vagy más forrást használnak. Míg egyesek úgy vélik, hogy a palackozott víz biztonságosabb, jobb ízű és kényelmesebb, mint a csapvíz, számos aggály övezi annak biztonságát és környezeti hatásait.

Kevésbé környezetbarát, mint a csapvíz

A palackozott víz egyik fő hátránya a környezetre gyakorolt hatása. A kezeléstől és a palackozástól a szállításig és a hűtésig a palackozott víz nagy mennyiségű energiát igényel.

Drága, de kényelmes

Tanulmányok kimutatták, hogy az egyik fő ok, amiért a fogyasztók a palackozott vizet választják, az az, hogy kényelmes. Akár utazik, akár kirándul, számos üzletben kapható palackozott víz.

Melyik a jobb?

Összességében a csapvíz és a palackozott víz is jó hidratálási módnak számít. A csapvíz azonban általában jobb választás, mivel ugyanolyan biztonságos, mint a palackozott víz, de lényegesen olcsóbb, és sokkal kisebb a környezetterhelése Ráadásul az újrafelhasználható vizes palackkal a csapvíz ugyanolyan kényelmes lehet, mint a palackozott víz. Ha a biztonság vagy a vízminőség a fő gondja, fontolja meg szűrőrendszer vagy szűrőkancsó vásárlását a rendszeres palackozott víz vásárlása helyett. Mindazonáltal előfordulhat, hogy a palackozott víz jobb, különösen, ha az ivóvízkészlete szennyezett.

Elolvasom a cikket