Kutya-farkas hibrideket találtak a Dél-Kárpátokban

A jelenség miatt 2017 és 2020 között végzett kutatások alapján elkészült tanulmány azonban arra figyelmeztet, hogy a keveredés egész Európában veszélyt jelent a farkaspopulációra, emiatt pedig továbbra is megfigyelés és kutatás alatt tartják a jelenséget a szakemberek.

A legtöbben már gyermekkorunkban megtanuljuk az alapvető állatfajok, így a kutya és farkas közti különbségeket, ám egy közelmúltbeli felfedezés néhány ismeretünket drasztikusan felülírta.

A Déli-Kárpátokban végzett kutatások genetikai tesztjei igazolták ugyanis a farkasok és kóbor kutyák kereszteződéséből létrejött keverékfaj létezését, amely így már éppúgy része a kutya-, ahogy a farkaspopulációnak is. A News.ro beszámolója alapján a Dél-Kárpátokban levett mintákon a vizsgálatokat a szlovén Ljubljana Egyetem laboratóriumában végezték el.

A Conservation Carpathia Alapítvány közleménye alapján a Déli-Kárpátokban végzett kutatásuk alapján genetikai tesztekkel tudják igazolni a farkasok és a kóbor kutyák kereszteződéséből létrejött keverékfaj létezését, de a jelenség egész Európában veszélyt jelent a farkaspopulációra – figyelmeztetnek a szakemberek, akik emiatt továbbra is megfigyelés és kutatás alatt tartanák a farkas-kutya hibridizációt.

Genetikailag igazolták: kutya-farkas hibridet találtak a Déli-Kárpátokban

Az alapítvány közleménye alapján Romániában nagyjából háromezerre becsülik a farkaspopuláció létszámát, de tudományos méréseket ennek terén nem végeztek. Azt ugyanakkor megállapították, hogy egy száz négyzetkilométeres körzetre nagyjából 2,35 farkas jut, ami alacsonyabb mint például az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban (5-9,8) vagy az olaszországi Appennin-hegységben (4,7), de jóval magasabb mint a Skandináv félszigeten (0,18), ahol az időjárási körülmények miatt a farkaspopuláció csak most kezd helyreállni. A Conservation Carpathia szerint európai szinten jelentősnek tekinthető a romániai farkaspopuláció, a Kárpátok viszont továbbra is a legkevésbé tanulmányozott helyi ökoszisztéma, így kutya- és farkasfajok keveredéséből alakult farkas-kutya hibridizáció híre még nem terjedt el Európában.

Elolvasom a cikket