A nők már az őskorban is jobbak voltak a férfiaknál ebben a tevékenységben

Míg az őskori nőket régóta gyermeknevelőnek és gyűjtögetőnek, a férfiakat pedig vadásznak tekintik, a Notre Dame Egyetem kutatói most megcáfolták ezt az elméletet. Vizsgálatuk azt fedte fel, hogy az őskori nők nemcsak hogy vadászhattak volna, de anatómiájuk alkalmasabbá is tette volna őket erre a tevékenységre.

A történelem újraírása helyett tanulmányunk épp azt a történelmi nézőpontot próbálja kijavítani, amely a nőket kitörölte belőle – mondta dr. Cara Ocobock, a tanulmány vezető szerzője.

Az eredmények azt mutatják, hogy a női test alkalmasabb erre a nagy állóképességet kívánó tevékenységre, ami kritikus lett volna a korai vadászatok során. Ennek a biológiai előnynek a fő okai a hormonok – jelen esetben az ösztrogén és az adiponektin –, amelyek jellemzően nagyobb mennyiségben vannak jelen a női szervezetben, mint a férfiakéban.

Ez a két hormon kritikus szerepet játszik abban, hogy a női test képes legyen gyorsan lebontani a glükózt és a zsírt – ez a funkció pedig kulcsfontosságú a sportteljesítményben. Az ösztrogén különösen azzal segít, hogy arra ösztönzi a szervezetet, hogy a felhalmozott zsírokat energiaforrásként használja fel, mielőtt a szénhidrátraktárait felhasználná, és megvédi a test sejtjeit a hőhatás során bekövetkező károsodástól.

Ocobock professzor azt mondta, hogy mivel a zsír több kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrát, azt jelenti, hogy ugyanaz a tartós energia tovább tudja tartani az erőnlétet, és késlelteti a fáradtságot.

A kutatók ennek következtében azt is felfedezték, hogy a női test felépítése előnyt jelentett volna a vadászat során, ami igazi áttörésnek számít ahhoz képest amit eddig tudtunk az ősemberekről – írja a Daily Mail.

Elolvasom a cikket