Kolerajárványra figyelmeztet Etiópia egyik tartományában egy segélyszervezet

MH/MTI
2023. november 30. csütörtök. 23:08

Az ország 91 körzetéből jelentettek már kolerás megbetegedést. A legfertőzöttebb területnek Kellafo és körzete számít, ahol a regisztrált betegek 80 százaléka ötévesnél fiatalabb gyermek – áll a közleményben.

A kolera gyors elterjedését az árvíz miatt megfertőződött vízellátó rendszerek és az alapvető higiéniai szolgáltatások hiánya okozta – teszik hozzá a közleményben.

Xavier Joubert, a szervezet etiópiai igazgatójának beszámolója szerint a szeptember közepéig tartó aszályos időjárásban folyamatosan csökkent a kolerások száma, Szomália tartományban 11 hétig nem jelentettek megbetegedést.

Joubert hangsúlyozta, hogy a szeptember közepén kezdődő, négy évtizede nem látott tartós esőzések és árvizek, a rossz egészségügyi, higiéniás körülmények, továbbá az illemhelyek hiánya miatt rendkívül gyorsan romlik a közegészségügyi állapot a térségben, ráadásul az elkövetkező napokban további esőzések várhatók Gambela, Afar és Szomália tartományokban, amely tovább ronthat a helyzeten.

A kormány közlése szerint az Etiópiát sújtó árvizekben már 43-an meghaltak, a lakhelyükről távozni kényszerültek száma meghaladja a 400 ezret.

Elolvasom a cikket