A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar épülete kapta Budapest Építészeti Nívódíját

MH/MTI
2023. december 1. péntek. 22:02

A tájékoztatás szerint emellett dicséretben részesült a H151 társasház, a Bástya utcai Közpark, a Drechsler-palota, a Sasadi villa, valamint a 3-as metró középső és déli állomásainak felújítása.

Közleményükben azt írták, hogy „Budapest egyedülálló természeti, táji helyzetével harmóniában lévő épített örökségének fenntartása és értékalapú fejlesztése” érdekében a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Építész Kamara júliusban nyilvános pályázatot hirdetett a Budapest Építészeti Nívódíja 2023 elnyerésére. A minden évben meghirdetésre kerülő pályázat feladata és célja, hogy a nívódíj átadásával elismerje és a nyilvánossággal megismertesse a városképet formáló, legkiemelkedőbb építészeti alkotásokat – ismertették.

Az idei pályázatra beérkezett huszonhárom pályamű közül a bíráló bizottság hat helyszínt tekintett meg, és végül egy nívódíj, valamint öt dicséret átadása mellett döntött.

Idén a bíráló bizottság elnöke Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes, tagja Eltér István, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, Herczeg László, a Budapesti Építész Kamara alelnöke, Deichler Tímea építész, Soltész Noémi építész és Varga Bianka építész volt.

Az ünnepélyes díjátadót pénteken tartották a FUGA Budapesti Építészeti Központban, ahol a pályázatra beérkezett pályaművekből készült kiállítás is megtekinthető.

A Budapest Építészeti Nívódíja 2023 elismerésben részesített épület tervezői emlékplakettet, a dicsérettel minősített tervezők díszoklevelet és mindannyian pénzjutalmat vehettek át – tudatták.

A Budapest Építészeti Nívódíj bíráló bizottsága idén is azokat a kiemelkedő ötleteket, elképzeléseket díjazta, amelyek méltók a város múltjához, meghatározzák a jelenét és követendő válaszokat adnak a jövő kihívásaira – olvasható a Főpolgármesteri Hivatal közleményében.

Elolvasom a cikket