Csodaszer a háztartásban és a higiéniában

Magyar Tibor
2023. december 1. péntek. 15:39

A szájvíz több felhasználási formája is lehetséges mind a háztartásban, mind a higiéniában. Ha egy éjszakára szájvizes vízben áztatjuk a fogkefénket, megtisztíthatjuk a kórokozóktól. Feltalálása után sebkezelésre is használták összetevői miatt.

Fertőtlenítő hatása miatt kézfertőtlenítéshez is megfelelő alapanyag lehet.

Sokan használják a szájvíz adta előnyöket a hajápolásban. Hajunk fényes lesz a szájvíztől, míg a korpás fejbőrt is jól tudjuk kezelni vele.

Arcápolásban is hasznosítható. A szájvízben található szalicilsavnak köszönhetően eredményesen kezelhetőek az aknék vagy a pattanások.

Izzadásgátlónak is használhatjuk. Elég csak pár csepp szájvizet csepegtetni egy vattakorongra és azzal áttörölni az izzadt testrészeket. Felfrissülést hoz, és a szagokat is semlegesíti.

Kevesen tudják, de láb- és körömgomba ellen is hatásos csodaszer lehet a szájvíz. Elég csak a lábmosó vízhez tenni, és pár alkalom után már érezhető is hatása.

Szalicil-, alkohol- és eukaliptusztartalma miatt nagyon jó a fertőtlenítésekhez. Egy kevés a felmosóvízbe remek fertőtlenítést biztosít, és még az illata is kellemes.

Mosógépbe téve nemcsak a ruhák szagát távolítja el, de a mosógép tisztántartásában is nagy segítségünkre lehet. Ha két pohár vízhez adjunk fél pohár szájvizet, akkor a csempét is tisztábbá varázsolhatjuk, ráadásul nemcsak fényes lesz, de a baktériumoktól is mentes lesz.

Vécétisztításhoz is remek szer lehet a szájvíz. Elég csak beleöntenünk a csészébe, várni fél órát, és minden káros anyagtól megszabadíthatjuk a vécécsészénket. Ráadásul illatos is lesz.

Ha kevésbé káros anyaggal szeretnénk a házban lévő rovarokat eltüntetni, akkor érdemes rovarirtó helyett vízzel hígított szájvizes eleggyel körbefújni a lakás azon részeit, ahol rovarokat találunk. Ha rovarcsípés okozta viszketéstől szenvedünk, akkor nagyon jó lehet a gézlapra csepegtetett szájvíz, amellyel a viszkető területet áttörölve enyhülést érhetünk el.

Ha hangyákat szeretnénk elűzni otthonunkból, akkor mosogatószer, szájvíz és víz keverékével érdemes próbálkoznunk.

A vágott virág tartósításában is segítségünkre lehet a szájvíz. A váza vízébe tett szájvíz a szakértők szerint csökkenti a baktériumok mennyiségét, amelynek köszönhetően tartósabb lesz a virágunk. Érdemes két-háromnaponta cserélni a vázában a szájvizes elegyet.

Elolvasom a cikket